Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Nu exclud ca în spatele reuniunii liderilor unor partide de opoziție să stea Rusia, care vrea să compromită prin orice mijloace referendumul pentru integrare europeană” (Audio)

  • 20 Mai 14:47
0%
00:00:00
00:00:00

Liderii unor partide din opoziției s-au reunit pentru a discuta promovarea unui candidat la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Inițiativa ar putea fi o mișcare în spatele căreia ar sta Federația Rusă, pentru a împiedica parcursul european al R. Moldova, a comentat analistul Ion Tăbârță la emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău.

La ședința comună a partidelor din opoziție au participat liderul socialiștilor Igor Dodon, fosta bașcană găgăuză, Irina Vlah; președintele PLDM Vlad Filat, deputatul Gaik Vartanean, membru al partidului înființat de primarul Ion Ceban – MAN, fostul premier Ion Chicu, ex-ministrul de Externe Tudor Ulianovschi. Reuniunea a avut loc la inițiativa Nataliei Morari, care are legături cu fugarul Veaceslav Platon.

Există probabilitatea să fie un candidat comun al acestor partide pentru alegerile prezidențiale din toamnă, iar inițiativa coalizării acestor forțe ar putea să aibă de-a face cu planurile Federației Ruse de a zădărnici, în primul rând, referendumul pentru integrarea europeană, care va avea loc în aceeași zi cu prezidențialele, spune analistul politic Ion Tăbârță.

„Urmează să vedem dacă va fi desemnat un candidat din partea acestui grup. Nu exclud că va fi. Cine va fi el? Va fi cineva dintre cei prezenți în imagini? Deși, probabil, majoritatea dintre ei își doresc. În mod special, își dorește acest lucru Igor Dodon. Domnul Ulianovschi a declarant, de asemenea, anumite intenții de a candida. Vom vedea care va fi rezultatul întrunirii acestui bloc, mai degrabă este o inițiativă, dar nu exclud să fie și o mișcare politehnologică în spatele căreia ar sta Federația Rusă și nu exclud că, de fapt, această reuniune să aibă legătură și cu Referendumul pe care Federația Rusă vrea să-l compromită cu orice mijloace, dar totodată și în perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2025, când va fi reconfigurată puterea politică la Chișinău”, a spus Ion Tăbârță.

Dacă un candiat pro-rus ar câștiga alegerile prezidențiale va fi deturnat parcursul european al Rep. Moldova, a comentat analistul.

„Toată această politică promovată la nivelul vectorului extern, promovată de șeful statului va fi în legătură cu rezultatul alegerilor parlamentare, pentru că, chiar dacă în continuare rămâne actualul șef al statului, iar culoarea politică a guvernării se va schimba după anul 2025, atunci ne așteaptă perturbări pe plan politic intern, dar totodată și dificultați în dialogul nostru cu Uniunea Europeană, pentru că Guvernul este cel care implemnetează, până acum implementa Acordul de Asociere, iar de acum va purat negocierile și va realiza acele angajamente asumate de către Rep. Moldova în procesul de negocieri. Din acest punct de vedere, putem să avem un președinte de o orientare geo-politică spre est, cum ar fi Igor Dodon, dar dacă vom avea un guvern pro-european sunt mai mari șansele ca relația noastră cu Uniunea Europeană să fie mai intensă, mai bună, în comparație dacă am fi avut un șef de stat pro-european i un guvern pro-rus. Deși, ideal ar fi să avem o ecuație pe care o avem acum, un președinte și guvern pro-european, atunci cu toate problemele pe care le întâmpină actualul guvern, acutala guvernare, oricum relația noastră cu Uniunea Europeană nu va avea de suferit, problema va fi de capacitățile noastre să realizăm anumite reforme. În orice altă combinație sau ecuație, dacă nu vom avea un guvern pro-european și un președinte pro-european, dar unul din ei va fi de altă culoare, neapărat acest lucru se va resfrânge și nu neapărat în modul cel mai pozitiv asupra dinamicii relației dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană”, a precizat Ion Tăbârță.

Săptămâna trecută, Parlamentul a stabilit că alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Rep. Moldova vor avea loc pe data de 20 octombrie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:2,57 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău