Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Maia Sandu nu poate fi acuzată că nu a respectat Constituția. Prin adresarea socialiștilor la Curtea Constituțională ei încearcă să prindă un proces politic din urmă, pe care deja l-au scăpat”

  • 18 Martie 2021 16:19
0%
00:00:00
00:00:00

Socialiștii și-au pierdut șansa de a deține controlul politic, a comentat analistul Ion Tăbârță, referindu-se la contestarea depusă de PSRM la Curtea Constituțională privind decretul șefului statului de desemnare a lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru formarea unui Guvern. Potrivit expertului, președinta Maia Sandu a procedat în conformitate cu normele constituționale în acest caz:

La acest moment, controlul politic în conformitate nu normele constituționale îl deține doamna președinte Maia Sandu. Acum, ea nu poate fi acuzată că nu a respectat constituția. Tot ce s-a întâmplat a fost în strictă concordanță cu norma constituțională. Rolul șefului statului în învestirea unui guvern este unul pro activ. El trebuie să aibă consultări cu fracțiunile parlamentare, acest lucru s-a întâmplat. Din acest punct de vedere s-a respectat o normă procedurală. Dumneaei trebuie să desemneze o candidatură și Maia Sandu a făcut această desemnare. De aceea, cred că în această situație prin adresarea socialiștilor la Curtea Constituțională ei încearcă să prindă un proces politic din urmă, pe care ei deja l-au scăpat.

Potrivit analistului, în cazul în care Curtea Constituțională va lăsa în vigoare decretul Maiei Sandu, Parlamentul va decide dacă votează un nou Guvern cu atribuții depline sau deschide calea pentru anticipate.

Ion Tăbârță crede că la acest moment se dorește un guvern care să poată face față situației complicate din Republica Moldova. El s-a referit la mesajul lui Igor Grosu prin care acesta și-a anunțat prioritățile la șefia Guvernului – criza pandemică și economică și apoi alegeri anticipate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău