Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „În contextul războiului am început să discutăm despre reformarea și modernizarea Armatei Naționale. În mod special, trebuie luată în calcul relația Republicii Moldova cu NATO”
-
11 Septembrie 2023 17:37
Partenerii noștri de dezvoltare sunt gata să ne ajute pentru a ne reforma și moderniza armata, pentru a-i crește capacitatea de apărare, iar R. Moldova are posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru asigurarea securității, prind diverse instrumente, inclusiv prin Instrumentul European pentru Pace. Totodată, trebuie luată în calcul în mod special colaborarea cu NATO, consideră analistul politic Ion Tăbârță, a cărui opinie a fost exprimată la emisiunea „Ora de Vârf ”de la Radio Chișinău.
„Este evident că anume în contextul războiului am început să discutăm despre reformarea și modernizarea Armatei Naționale. La fel de evident este și faptul că pentru a ne reforma avem nevoie de fonduri suficiente. Da, practic am dublat bugetul apărării în acest an, însă, totodată înțelegem că R. Moldova nu are suficientă resursă în interior. Astfel, avem posibilitatea ca să accesăm o serie de fonduri din exterior, partenerii noștri de dezvoltare sunt gata să ne ajute pentru a ne reforma și moderniza armata, pentru a-i crește capacitatea de apărare, iar acest Instrument European pentru Pace este un astfel de fond, o posibilitate de unde putem găsi bani pentru a ne reforma.
În mod special trebuie să luam în calcul relația noastră cu Alianța Nord-Atlantică. A declarat-o nu o singură dată chiar secretarul general adjunct Mircea Geoană, că NATO poate să meargă în relația cu R. Moldova atât cât își dorește Chișinăul.
Ar trebui să avem o abordare integrată cum să ne modernizăm armata națională și în ce mod să ne ajute partenerii pe acele platforme internaționale pe care le au, să ajute R. Moldova pentru a-și întări capacitățile sale de apărare”, ”, a declarat Ion Tăbârță.
Anul acesta armata națională a recepționat primul lot de echipamente achiziționat în cadrul programului Instrumentului European pentru Pace, aprobat în 2021. Inițial, pachetul de asistență financiară a constituit 7 milioane de Euro. Ulterior, acest suport a fost majorat până la 87 milioane de euro
Republica Moldova trebuie să fie parte a arhitecturii europene de securitate, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unei întâlniri cu președintele Comitetului militar al Uniunii Europene, generalul Robert Brieger, care s-a aflat la Chișinău, la sfârșitul săptămânii trecute. Premierul a spus că fortificarea armatei la cele mai înalte standarde este o componentă vitală în capacitatea autorităților de a apăra interesele cetățenilor.