Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Eliberarea din arest la domiciliu a președintelui Igor Dodon este un exemplu că justiția din R. Moldova nu funcționează deocamdată”
-
21 Noiembrie 2022 17:20
Eliberarea din arest la domiciliu a președintelui Igor Dodon, învinuit de corupere pasivă și de acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, este un exemplu că justiția din R. Moldova nu funcționează deocamdată. Prin această decizie, opoziția oligarhică, geopolitică, încearcă să lovească în actuala guvernare, dar și în reforma justiției, a declarat expertul Ion Tăbârță la emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău. Potrivit expertului, acest dosar se face cu multe aspecte politice și speculații.
„După un an de zile, până aici a reușit să ajungă actuala guvernare cu reforma justiției. Nu trebuia să ne facem iluzii, sau un plan grandios referitor la rapiditatea reformării justiției. Traiectoria începe cu reținere pentru 48-72 de ore, percheziții cu scurgerea informațiilor în spațiului public, arest la domiciliu, control judiciar și după care toate aceste dosare se pierd. Dosarele de rezonanță, toate practic, au aceeași traiectorie, într-un final acestea pe undeva se pierd. Noi nu avem un dosar instrumentat cu decizii și probe clare dacă Igor Dodon este vinovat sau nu. Acest dosar se face cu multe aspecte politice și speculații. Vedem cum opoziția cu elementele oligarhice care o reprezintă, încearcă să stopeze și să compromită reforma justiției în Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.
Amintim că vineri, 18 noiembrie, magistrații Curții Supreme de Justiție au decis plasarea sub control judiciar a lui Igor Dodon, cu interdicția de a părăsi Rep. Moldova timp de 60 de zile. El a fost reținut în luna mai și s-a aflat până acum în arest la domiciliu.
Fostul șef de stat este bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.
În prezent sunt examinate în judecată două dosare cu implicarea lui Igor Dodon, este vorba de cazul „kuliok”, în care fostul președinte este învinuit că a primit aproape un milion de dolari de la Vlad Plahotniuc, și cazul numit „Energocom”, în care Igor Dodon ar fi implicat într-o schemă cu energia electrică, prin care ar fi comis delapidări de 12 milioane de dolari, când acesta era ministrul al Economiei.