Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Dosarul lui Ilan Șor a devenit de mult timp un barometru al stării în care se află justiția moldovenească” (Audio)

  • 16 Noiembrie 2023 16:56
0%
00:00:00
00:00:00

Dosarul lui Ilan Șor este un indicator al schimbărilor din justiția moldovenească, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță. El a subliniat, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf" de la Radio Chișinău, că tergiversarea unor dosare precum cel al lui Șor, indică necesitatea unei reforme în sistemul judiciar și că avem nevoie de o Curte Supremă a Justiției și un Consiliu al Magistraturii reformate.

„Dosarul lui Ilan Șor deja de mult timp a devenit un barometru a stării în care se află justiția moldovenească. Dacă în anumite dosare sentințele se dădeau foarte repede, în altele, ca în cazul lui Ilan Șor, se tergiversează intenționat. Nu se dorește ca să se ajungă la finalitate dosarul respectiv, astfel, acesta a fost plimbat prin instanță și chiar a fost schimbat completul de judecători.

De aceea acum s-a organizat acest concurs la Curtea Supremă de Justiție, de aceea avem nevoie de o Curte Supremă de Justiție reformată și totodată, avem nevoie de Consiliul Magistraturii reformat, pentru că era clar că sistemul nu este capabil să se reformeze din interior.

A rămas emblematică expresia că «doar 30% din judecători sunt onești, iar restul 70% sunt corupți sau nu respectă legea». Într-adevăr, este nevoie de reformarea acestor instituții și avem nevoie de o Curte Supremă de Justiție, doar astfel noi vom ști că într-adevăr Curtea examinează în conformitate cu legea și că dosarul reiese din anumite norme juridice, dar nu din interese”, a declarat  Ion Tăbârță.

La Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a început miercuri, 15 noiembrie, examinarea recursului depus de apărătorii lui Ilan Șor, după ce acesta a fost condamnat în luna aprilie la 15 ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut vinovat de escrocherie și spălare de bani, în dosarul „frauda bancară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău