Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Dependența energetică a regiunii transnistrene față de Chișinău va crește de la 1 ianuarie 2025” (Audio)

  • 09 Septembrie 16:16
0%
00:00:00
00:00:00

În actualul context, Ucraina va face tot posibilul ca viitoarea ei rețea de linii electrice să evite orice legătură cu entități controlate de Kremlin, respectiv cu regiunea transnistreană, condusă de un regim loial Moscovei. Construirea unei linii electrice, pentru sudul Ucrainei, care să alimenteze regiunea Odesa fără a apela la Centrala electrică de la Cuciurgan, va avea impact asupra regimului de la Tiraspol, consideră analistul politic Ion Tăbârță, mai ales că linia electrică Isaccea-Vulcănești va fi prelungită până la Chișinău, astfel încât să fie evitat nodul de la Cuciurgan.

Ion Tăbârță a amintit că Ucraina și Republica Moldova sunt conectate, deja, la sistemul electroenergetic european ENTOE, din 2022, de când s-a decuplat de la cel rusesc, de tip sovietic.

„În mod evident, pentru securitatea statului ucrainean, per general, nu doar pentru securitatea energetică, Ucraina va face tot posibilul ca să ocolească vreun teritoriu care sub o formă sau alta se află sub control rusesc.

Totodată, noi construim alternative viabile de a ne aproviziona cu energie electrică și din alte surse, iar ulterior vom avea de ales, în funcție de preț (...). Securitatea energetică a Republicii Moldova va spori considerabil, în mod special, va scădea această dependență față de regiunea transnistreană, față de regimul separatist, dimpotrivă cei din regiunea transnistreană devin ei dependenți față de Chișinău.

Cu atât mai mult, această dependență va crește de la 1 ianuarie 2025, când va expira contractul Ucrainei de tranzitare a gazelor naturale rusești spre Europa, acele gaze naturale veneau în regiunea transnistreană tranzitând Ucraina. Așa că, Chișinăul poate pune anumite condiții Tiraspolului ca treptat să accepte întoarcerea în câmpul juridic, politic al Republicii Moldova, astfel începând de facto procesul de reintegrare teritorială a Republicii Moldova”, a spus Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Ucraina vrea să renunțe la achiziționarea energiei electrice din regiunea transnistreană și planifică construirea unei noi linii de înaltă tensiune pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a regiunilor sudice ale țării, a anunțat șeful administrației militare regionale din Odesa, Oleg Kiper, într-un interviu pentru Ukrinform, citat de IPN. El a spus că acest proiect este destinat consolidării infrastructurii critice a regiunii și atingerii independenței energetice față de Centrala Electrică de la Cuciurgan, care se află sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
19
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău