Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Chiar dacă la capitolul energie electrică situația este mai complicată, Chișinăul poate miza pe sprijinul României” (Audio)

  • 26 Septembrie 15:19
0%
00:00:00
00:00:00

Pentru al doilea an consecutiv, Republica Moldova urmează să intre în sezonul de iarnă relativ pregătită din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale, stocate în țările vecine, susține comentatorul politic, Ion Tăbârță.

Chiar dacă la capitolul energie electrică situația este mai complicată, cea mai mare cantitate fiind livrată de Centrala de la Cuciurgan, aflată sub controlul Tiraspolului, Chișinăul poate miza pe sprijinul României, a spus comentatorul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

„Intrăm în iarnă, în sezonul rece, relativ liniștiți. Nu mai avem situații similare celor din 2021 sau 2022, când nu aveam un contract semnat cu Gazprom și stăteam și ne gândeam dacă nu vom fi deconectați, în orice moment, de la gazele naturale. Noi acum avem anumite stocuri de gaze naturale depozitate în rezervoarele din Ucraina, din România. La capitolul energie electrică, știm foarte bine că acum ne aprovizionăm din regiunea transnistreană, aflată în totalitate sub controlul Federației Ruse. Însă se cere a fi făcută o remarcă, că, în prezent, și regiunea separatistă este dependentă de Chișinău. Oricum, putem și aici să stăm cât de cât liniștiți, că nu ne putem pomeni ca în toamna anului 2022, ca cei din regiune să nu mai livreze energie malului drept. Dar, dacă vom ajunge totuși, într-o astfel de situație, avem factorul românesc. România, în toamna anului 2022, a ajutat enorm livrând energie electrică Republicii Moldova. 

Totodată, se construiește o linie electrică de înaltă tensiune care va face interconectarea între Republica Moldova și România, Isaccea-Vulcănești-Chișinău. Și, atunci, chiar nu vom mai depinde deloc de șantajul rusesc”, a subliniat analistul politic. 

Potrivit lui Ion Tăbârță, refuzul concernului rus Gazprom de a mai livra gaze naturale malului drept în toamna anului 2022, a avut un impact pozitiv pentru Republica Moldova, care, în final, a găsit soluții și a scăpat de dependența totală pe care o avea față de Federația Rusă sub aspect energetic.

Analistul a subliniat că, odată construite, liniile electrice de înaltă tensiune spre România, cu acestea Republica Moldova își va asigura totalmente securitatea energetică.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Nori împrăștiați
Umiditate:53 %
Vint:3,6 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău