Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Cei din regiunea transnistreană practic sunt închiși. Ei pot circula doar prin intermediul Chișinăului”

  • 20 Iunie 2023 17:32
0%
00:00:00
00:00:00

Subiectul liberei circulații, care a fost pus în discuție, în cadrul întrevederii de astăzi de la Tighina a reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului în procesul reglementării transnistrene, Oleg Serebrian și Vitalie Ignatiev, este unul deranjant pentru reprezentanții regimului separatist, care ar putea nimeri sub incidența așa-numitei legi antiseparatism.

Analistul Ion Tăbârță a explicat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” că cetățenii de rând nu sunt direct vizați de modificările recente la Codul penal al Rep. Moldova. Cu toate acestea, respectiva lege este menită să tragă la răspundere persoanele care servesc regimului separatist și comit încălcări ale drepturilor omului.

Un exemplu similar se regăsește în Ucraina, unde orice oficial din zona Donbasului ar fi reținut și tras la răspundere dacă ar ajunge pe teritoriul controlat de autoritățile de la Kiev,  a declarat analistul.

„Sub incidența acestei legi poate nimeri și, de fapt, ar trebui să nimerească orice persoană din structurile de acolo, orice persoană care servește acest separatism. Nu ne referim aici la cetățenii simpli. Cei din regiunea transistreană, reprezentanții regimului de acolo sunt deranjați de această lege, pentru că toți ei pot nimeri sub incidența legii. De fapt, acum cei din regiunea transnistreană, practic sunt închiși din punct de vedere exterior, ei pot circula doar prin intermediul Chișinăului, al malului drept, pentru că hotarul moldo-ucrainean, pe segmentul transnistrean este serios restricționat. Este clar de ce, pentru că statul vecin, Ucraina și-a fortificat bine acel segment al frontierei, pentru că există acolo un contingent al armatei ruse și în contextul războiului din Ucraina, Kievul și-a fortificat liniile de apărare în fața la oricare potențial pericol”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău