Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Ceea ce se întâmplă acum nu dă bine procesului de reformare a justiției din statul nostru” (Audio)

  • 16 Mai 15:25
0%
00:00:00
00:00:00

Scandalul privind demisia membrei Comisiei Vetting ridică anumite semne de întrebare și contravin reformarea justiției, a atenționat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de Vârf, de la Radio Chișinău. 

Această situație nu dă bine procesului de reformare a justiției, care este esențială pentru R. Moldova, a comentat analistul politic Ion Tăbârță. El a explicat că evaluarea judecătorilor și a procurorilor - preventingul și vettingul - sunt procese cerute din exterior, pentru că din interior, sistemul justiției s-a compromis atât de mult încât nu mai există posibilitatea ca acesta să se purifice de unul singur. 

„Această situație trebuie văzută în mod special din perspectiva reformei justiției din Rep. Moldova și în mod evident, ceea ce se întâmplă acum nu dă bine procesului de reformare a justiției din statul nostru. Noi vedem cât de complicat și greu are loc procesul de reformare a justiției, iar aici desigur se referă la reformarea sistemului de judecători și la reformarea sistemului de procurori. Această procedură având aceste două comisii de preventing și vetting reprezintă esența reformei justiției în Rep. Moldova.

Republica Moldova a recurs la această soluție radicală de curățare a sistemului judiciar, iar pe de altă parte se fac eforturi de împiedicare a acesteia de către cei care nu-și doresc reformarea justiției.

Toate aceste discuții privind integritatea membrelor comisiei preventing și vetting, nu face altceva decât să pună la îndoială cum are loc această reformă. Totodată, trebuie să înțelegem că se depune eforturi de cei care nu-și doresc reformarea justiției, ca să compromită acest exercițiu exterior de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. În cazul dat, noi nu putem să suspectăm că doamna Drăgălin face anumite jocuri, fie că ea are modul său de a interpreta anumite evenimente din Rep. Moldova legate de justiție, fie că ea nu a fost cel mai bine documentată sau are dreptate și într-adevăr acel scandal legată de doamna Răducanu poate să aibă și un anumit substrat real.”, spune Tăbârță.

Ion Tăbârță spune că era de așteptat ca procesul de reformă a justiției din Rep. Moldova să fie unul dificil. Totodată, el a adăugat că această situație convine forțelor care se opun acestei reforme.

„În mod evident cei de la Șor sau alte partide și forțe care vor ca această reformă a justiției să eșueze, acum aplaudă ceea ce se întâmplă, cu toate că nu ei au provocat toată această situație legată de numele Tatianei Răducanu și modul cum această situație compromite reforma justiției din Rep. Moldova. Însă în mod cert, această situație este cauzată de acel proces care nu era așteptat de a fi unul simplu și de a reforma justiția din Rep. Moldova. Probabil trebuia paralel să identificăm și alte modalități mai lejere, nu atât de categorice și radicale în a reforma justiția din Rep. Moldova, poate rezultatele ar fi fost altele, însă nu avem nicio certitudine”, a declarat Ion Tăbârță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,6 m/s
Mon
26
Tue
25
Wed
20
Thu
23
Fri
24
Arhivă Radio Chișinău