ORA DE VARĂ 2017 | Când se trece la ora de vară și cum ne afectează această SCHIMBARE

  • 23 Martie 2017 15:18
ORA DE VARĂ 2017 | Când se trece la ora de vară și cum ne afectează această SCHIMBARE

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară, iar în acest weekend, mai exact pe 26 martie, românii își vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară.

Când se trece la ora de vară?

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, ne dăm ceasul cu o oră înainte, deoarece trecem la ora de vară. Ora de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie.

Ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în același moment în toate țările Uniunii Europene.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 țări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura țară care nu folosește ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunțat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetățenii.

Cum ne afectează trecerea la ORA DE VARĂ

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obișnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

"Cei mai mulți dintre noi își vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obișnui cu noul program", spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. "Totuși, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord", spune Yang.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puține infracțiuni și accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puțină energie electrică. De asemenea, țările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiți.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (numit impropriu și GMT) va fi de trei ore.

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 și apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenție, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale și reducerea iluminatului artificial.

În conformitate cu Convenția fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 și a Europei Orientale - ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău