Ora cu Personalitate | Daniel Vodă: Cel mai important eveniment al anului viitor va fi când peste 40 de lideri europeni vor veni la Chișinău și vor discuta despre viitorul Europei

  • 28 Decembrie 2022 14:50
0%
00:00:00
00:00:00

Obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderare la UE, solidaritatea fără precedent a comunității internaționale cu Republica Moldova pentru accelerarea aderării țării noastre la UE și mobilizarea cetățenilor moldoveni de a se ralia la ideea națională de viitor în UE, au fost principalele evenimente care au marcat anul 2022, în opinia purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe Daniel Vodă. Daniel Vodă a declarat în emisiunea “Ora cu Personalitate” de la Radio Chișinău că eforturile diplomatice în 2023 se vor concentra pe implementarea a celor 9 recomandări ale Comisiei Europene date după obținerea statutului de țară candidată și obținerea unei evaluări cît mai bune de către instituțiile europene.

Totodată  se așteaptă ca summitul Comunității Politice Europene,  la care vor participa peste 40 de lideri europeni,   să fie cel mai important eveniment care va avea loc anul viitor la Chișinău.

„Pe lângă faptul că 2022 a fost un an dificil, a fost un an istoric. Unu, pentru faptul că Republica Moldova a devenit stat candidat la aderare la Uniunea Europeană. Asta înseamnă că în viitor vom deveni membru al Uniunii Europene, este foarte clar! Deja detaliile,  aspectele de organizare, îndeplinirea recomandărilor sunt aspecte de ordin tehnic. Acest lucru  nu a fost un lucru automat. Există gurile rele care spun că a fost la pachet cu Ucraina. Vreau să spun foarte responsabil că prin efortul diplomatic al președintei Maia Sandu, a premierului Natalia Gavriliță, a diplomației țării noastre împreună cu ministrul Nicu Popescu, toată munca asta a instituțiilor comună au convins autoritățile de la Bruxelles ca țara  noastră să dvină candidat la aderare.

Aspectul numărul doi. Țările europene, țările G7 s-au solidarizat cu Republica Moldova  și au susținut agenda de reforme care să ne ajute accelerat să reușim aderarea la UE. Franța, România,  Germania  au constituit platforma de sprijin a RM. O platformă care în acest an reușit să organizeze 3 conferințe ale donatorilor – la Berlin, la București și la Paris unde am obținut angajamente de la  țările participante – peste 45 de țări participante  să investească în fiecare sector al economiei naționale. Sunt lucruri care vor dăinui în timp. Următoarea conferință a donatorilor va avea loc la Chișinău.

Trei, mobilizarea fără precedent a conaționalilor noștri. Oamenii s-au raliat la ideea națională de viitor în UE. Și este o responsabilitate enormă pe umerii autorităților pentru a livra acest rezultat concret pentru fiecare cetățean.”

Avem de făcut tema de acasă pe cele 9 recomandări, și ne dorim să obținem o evaluare foarte bună de la Comisia Europeană. Cel mai important eveniment al anului va fi summitul Comunității Politice europene când peste 40 de lideri europeni vor veni la Chișinău și vor discuta despre viitorul Europei. Este o altă oportunitate de promovare a profilui țării în străinătate. Vom moderniza serviciile consulare. Deja am lansat pentru conaționali o platformă de programare online. În domeniul diplomației economice vom fi mai activi. Ambasadele noastre vor promova mai activ interesul economic al țării. Vom diversifica exporturi, vom încerca să găsim noi piețe de desfacere. Vom căuta investiții. Vom căuta și în plan diplomatic să sprijinim Ucraina”, a declarat Daniel Vodă.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău