Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Asistența Consiliului Europei ajută Rep. Moldova să dezvolte instituții și proceduri instituționale” (Audio)

  • 16 Aprilie 16:06
0%
00:00:00
00:00:00

Relația dintre Republica Moldova și Consiliul Europei este una importantă, apreciază politologul Ion Tăbârță. El a explicat, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, că asistența Consiliului Europei ajută Rep. Moldova să dezvolte instituții și proceduri instituționale, Rep. Moldova a dezvoltat relații cu anumite instituții din cadrul Consiliului Europei, precum Comisia de la Veneția, iar cetățenii din R. Moldova au putu apela la CEDO pentru a li se face dreptate.

„Pentru noi este importantă relația cu Consiliul Europei, pentru că în anumite perioade mai critice în istoria politică a statului nostru, în mod special, desigur, opoziția a făcut referință și a apelat la Consiliul Europei în a examina anumite schimbări. Spre exemplu, în 2017, când s-a schimbat sistemul de vot, electoral în Rep. Moldova, foarte mult s-a făcut referință la Consiliul Europei sau nu o singură dată și aici ne ducem la nivelul cetățeanului simplu, de rând care s-a considerat neîmndreptățit de instituțiile naționale. Acești cetățeni au apelat la CEDO pentru a li se face dreptate, pe care ei consideră că nu au avut o în interiorul Rep. Moldova”, a spus Ion Tăbârță.

„Comisia de la Veneția care dă consulații și face anumite evaluări în respectarea Constituției sau CtEDO, Comisia Europeană pentru Drepturile Omului care examinează dosarele din interiorul statelor. Toate aceste instituții despre care știm toți în Rep. Moldova sau, cel puțin, am auzit, poate mulți nu știam că sunt parte ale Consiliului Europei”, a coinchis expertul.

Rep. Moldova a fost primul stat din CSI care a devenit parte a Consiliului Europei, în anul 1995.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:4,63 m/s
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău