Opțiunea căutării hotărârilor judecătorești după numele părților, restabilită pe portalul instanțelor de judecată

  • 28 Noiembrie 2017 18:31
Opțiunea căutării hotărârilor judecătorești după numele părților, restabilită pe portalul instanțelor de judecată

Posibilitatea căutării dosarelor de judecată în baza numelui părților implicate a fost restabilită pe portalul instanțelor naționale de judecată. Opțiunea, care a fost scoasă în luna februarie a acestui an, a revenit odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noului Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești. 

Căutarea după nume și prenume a fost scoasă de pe www.instante.justice.md sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. Reprezentanții Ministerului Justiției invocau că, în ultima perioadă, tot mai mulți cetățeni adresează obiecții privind încălcarea drepturilor legale prin publicarea numelor acestora pe portalul instanțelor de judecată, notează Anticorupție. „Cetățenii invocă prevederile Legii privind protecția datelor cu caracter personal care, în opinia acestora, le sunt încălcate atunci când numele lor sunt publicate în calitate de justițiabili, în documentele publicate pe portalul instanțelor de judecată”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Inițiativa a fost criticată de experți, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, mai ales că, ulterior, autoritățile au elaborat un proiect de regulament ce dezvolta modul în care judecătorii ar trebui să depersonalizeze hotărârile și propunea mai multe situații în care actele nu trebuie publicate, fără a fi precizat ceva despre reintroducerea posibilității de căutare a actelor în baza numelui părților. Se propunea, între altele, ca informația referitoare la lista cauzelor fixate pentru examinare să fie radiată de pe pagina web după desfășurarea ședinței de judecată.

Într-un apel public, peste 70 de semnatari au solicitat amânarea adoptării Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești în versiunea curentă și revenirea la procesul de elaborare a  Regulamentului în cadrul grupului de lucru, cu participarea reprezentanților presei și a societății civile. Autorii apelului concluzionau că documentul trezește îngrijorări serioase, deoarece reduce considerabil transparența sistemului judiciar.

Marți, 10 octombrie, în timp ce câteva zeci de jurnaliști, avocați și reprezentanți ai societății civile protestau în fața sediului Consiliului Superior al Magistraturii, membrii CSM  au discutat și adoptat un alt regulament, elaborat de Curtea Supremă de Justiție și care, potrivit instanței, corespunde principiilor ce decurg din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. 

Documentul, care nu a fost propus până acum pentru dezbateri și nici consultat cu societatea civilă, stipulează printre altele că hotărârile judecătorești vor putea fi căutate după numele părților și garantează „transparența maximă a hotărârilor judecătorești, prin implementarea celor mai noi și mai practice modalități de căutare a informațiilor conținute de acestea”. Totodată, sunt enumerate modalitățile de publicare a deciziilor pronunțate în cauzele examinate în ședințe închise, dar și că „nu vor fi anonimizate/ascunse în nici un caz informațiile despre instanță sau completul de judecată, grefier, procuror, agentul constatator, mediator, executorul judecătoresc, notar și avocat. Nu va fi ascunsă în nici un caz denumirea persoanelor juridice”. 

Totuși, documentul păstrează prevederea conform căreia, după desfășurarea ședințelor de judecată, informațiile referitoare la lista cauzelor fixate pentru judecare vor fi radiate de pe pagina web. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial abia pe 24 noiembrie. Potrivit Verei Toma, membră CSM, publicarea a durat mai bine de o lună din cauză că a trebuit să fie dat la traducere. „Traducerea regulamentului a durat ceva timp. Acum este gata și, fie în ediția următoare a Monitorului Oficial, fie peste una, va fi publicat”, susținea judecătoarea.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău