Opt școli de meserii din Rep. Moldova vor fi reorganizate, urmând să fie absorbite de șapte instituții de învățământ profesional-tehnic, potrivit unui proiect aprobat de Guvern

  • 29 Mai 14:22
Opt școli de meserii din Rep. Moldova vor fi reorganizate, urmând să fie absorbite de șapte instituții de învățământ profesional-tehnic, potrivit unui proiect aprobat de Guvern

Opt școli de meserii din Rep. Moldova vor fi reorganizate urmând să fie absorbite de șapte instituții de învățământ profesional-tehnic, potrivit unui proiect aprobat astăzi de către cabinetul de miniștri. Fuziunile propuse reprezintă o acțiune extrem de dureroasă, dar necesară pentru dezvoltarea unui sistem de formare profesional-tehnic de calitate, rezistent la șocurile sociale demografice și economice, a subliniat secretara de stat de la Ministerul Educației, Galina Rusu.

Conform unui proiect aprobat de Guvern, opt școli profesional-tehnice vor fi reorganizate prin fuziune cu alte șapte instituții de învățământ. Printre acestea se numără Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, Școala Profesională din Glodeni și Colegiul Tehnologic din Chișinău.

În instituțiile vizate, numărul de elevi este mult prea mic pentru funcționarea eficientă a acestora, a subliniat secretara de stat de la Ministerul Educației, Galina Rusu.

„În condițiile în care fuziunile propuse reprezintă o acțiune extrem de dureroasă, dar necesară pentru dezvoltarea unui sistem de formare profesional-tehnic de calitate, rezistent la șocurile sociale demografice, economice, Țin să menționez că toți elevii își vor continua studiile, iar procesul de instruire a acestora se va desfășura în instituțiile existente până la absolvire”, a spus Galina Rusu.

Una alt proiect aprobat de cabinetul de miniștri se referă la alocarea a aproximativ 3 milioane de euro pentru Arena Națională Chișinău. Este vorba de tranșa prevăzută în contractul semnat cu compania de construcție turcească pentru anul 2024, potrivit directorului general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.

„Până la moment, Guvernul a achitat circa 22 milioane de euro. Urmează să fie achitate încă circa 21,8 milioane de euro”, a declarat Roman Cojuhari.

De asemenea, Guvernul a aprobat în cadrul ședinței Raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2023. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a precizat că după o serie de criză din ultima perioadă anul trecut a fost unul de recuperare economică, însă cu un ritm  mult mai lent decât s-a anticipat, fiind înregistrată o creștere economică de doar 0,7%, care nu a fost suficientă pentru compensarea pierderilor.

În anul 2023,  au fost acumulate venituri în sumă de 64,6 mil. lei sau la nivel de 98,2% din cel planificat. Cheltuieli – 80,7 miliarde lei sau 96% din cele planificate. Executarea bugetului s-a încheiat cu un deficit de 16 miliarde lei sau cu 5,9% din PIB”, a spus Petru Rotaru.

În context, Executivul a aprobat proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate, în valoare de 129 milioane drepturi speciale de tragere, echivalentul a circa 170 de milioane de dolari. Noul program are ca scop sprijinirea eforturilor Rep. Moldova de a spori rezistența la șocurile climatice și implementarea reformelor în sectorul energetic. Împrumutul va fi rambursat în 20 de tranșe egale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Mon
24
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău