Opt firme din Republica Moldova, amendate pentru participarea la achiziții publice cu oferte trucate

  • 23 Februarie 10:47
Opt firme din Republica Moldova, amendate pentru participarea la achiziții publice cu oferte trucate

Consiliul Concurenței a sancționat opt firme din Republica Moldova cu amenzi în valoare totală de aproximativ 40 milioane de lei pentru încălcarea Legii concurenței.

Mai exact, Consiliul a constatat că mai multe întreprinderi au conspirat prin încheierea unor acorduri anticoncurențiale de participare cu oferte trucate în cadrul procedurilor de achiziții publice, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Astfel, în cadrul unei investigații s-a constatat, că întreprinderile SRL "Antrațit", SRL "Cătădeni-Lux", SRL "Tincomerț-Grup", SRL "Mastercons Grup", și SRL "Laridan-Lux" au fost implicate într-un acord anticoncurențial ce viza participarea acestor firme la mai multe proceduri de achiziționare a cărbunelui în perioada anilor 2013-2018.

„Aceste practici anticoncurențiale au dus la împărțirea procedurilor de achiziții la care au participat întreprinderile implicate și mimarea participării reale la licitații din partea unor companii”, a transmis sursa citată.

Prin alte 2 decizii, a fost constatat că întreprinderile SRL "AVB Lider" și SRL "Alfa Electro-Montaj Grup", și întreprinderile "Verilarproiect" SRL și "Protecția" SA au încălcat prevederile Legii concurenței prin participarea cu oferte trucate la achiziții publice desfășurate și organizate în anul 2019 și respectiv 2019-2020.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate de Consiliul Concurenței în baza deciziilor adoptate pe aceste investigații constituie aproximativ 37,2 milioane de lei.

Consiliul Concurenței a precizat că deciziile au fost adoptate la sfârșitul anului 2023, însă au fost anunțate abia acum, după finalizarea tuturor procedurilor legate de înștiințarea părților.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău