Opt deputați au fost privați de salariul pentru luna iulie din cauza absenteismului nejustificat de la toate ședințele plenare ale legislativului

  • 09 August 2023 16:56
Opt deputați au fost privați de salariul pentru luna iulie din cauza absenteismului nejustificat de la toate ședințele plenare ale legislativului

Opt deputați din parlament au fost privați de salariul pentru luna iulie din cauza absenteismului nejustificat de la toate ședințele plenare ale legislativului. Acest fapt i-a fost comunicat "INFOTAG" de către serviciul de presă al parlamentului.

Printre deputații pedepsiți se numără toți cei cinci parlamentari aleși pe listele partidului Șor (declarat neconstituțional) - Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Marina Tauber și Denis Ulanov. De asemenea, și trei deputați "independenți", care în luna mai au trecut de la Partidul socialiștilor la partidul Renaștere - Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Alexandr Suhodolschi.

Dintre deputații care au devenit "independenți", doar Vasile Bolea a participat la o parte din ședințele parlamentului. În total, în cadrul sesiunii de primăvară-vară, care a durat în perioada 1 februarie - 31 iulie, s-au desfășurat 24 de ședințe plenare.

Au fost înregistrate în total peste 500 de absențe. Potrivit modificărilor aduse regulamentelor, penalizările pentru absență sunt aplicate sub forma lipsirii parțiale sau integrale de salariu. Pe durata sesiunii, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor parlamentare au fost penalizați astfel.

Totodată, cei cinci deputați rămași în fracțiunea Șor (al șaselea fiind oligarhul fugar Ilan Șor, lipsit de mandat după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare) boicotează ședințele parlamentului și nu mai primesc salarii din luna martie 2023. Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan n-au primit salariu în ultimele trei luni ale sesiunii.

În iulie, deputații partidului de guvernământ PAS Ana Racu și Efimia Bandalac au fost lipsite de o jumătate din salariu, ei lipsind de la unele ședințe plenare și de la ședințele comisiilor permanente.

Potrivit regulamentului parlamentului, dacă un deputat lipsește dintr-un motiv neîntemeiat de la trei ședințe ale parlamentului sau ale comisiilor permanente pe parcursul unei luni, atunci i se rețin 50% din salariu și alte plăți pentru luna următoare. Dacă lipsește de la patru ședințe, deputatul pierde 75% din salariu și alte plăți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău