Opoziția și puterea comentează diferit raportul Comisiei UE privind mecanismul suspendării regimului liberalizat de vize

  • 20 Decembrie 2018 14:02
Opoziția și puterea comentează diferit raportul Comisiei UE privind mecanismul suspendării regimului liberalizat de vize

Comisia Europeană îi cere Republicii Moldova acțiuni concrete și imediate în privința combaterii corupției și a spălării banilor, dar și a migrației ilegale pentru a evita suspendarea circulației fără vize a cetățenilor moldoveni în statele Uniunii Europene. Guvernarea consideră că raportul Comisiei, prezentat ieri la Bruxelles, nu constată probleme majore, în timp ce opoziția vorbește despre riscul restabilirii regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Cel de-al doilea raport privind mecanismul suspendării regimului liberalizat de vize se referă la 8 țăriai căror cetățeni pot circula liber în Uniunea Europeană. Este vorba de 5 state din Balcanii de Vest și trei din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova.

În cazul Republicii Moldova este accentuată necesitatea  întreprinderii unor acțiuni imediate pentru combaterea corupției, dar și a migrației ilegale și rezolvării problemelor legate de cererile de azil nefondate.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat notă de evaluarea și recomandările Comisiei Europene. Instituția menționează într-un comunicat că raportul reflectă și evoluțiile pozitive înregistrate în baza recomandărilor de anul trecut. Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Alexandru Roitman:

„Comisia Europeană nu intenționează să lanseze procesul de suspendare a regimului fără de vize pentru nici unul din statele vizate, dar propune recomandări cu caracter general și special pentru fiecare dintre statele evaluate. Recomandările Comisiei Europene vor fi analizate și încorporate în Calendarul național al îndeplinirii recomandărilor raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare al regimului de vize”.  

Raportul Comisiei Europene nu scoate în evidență probleme grave, ci doar chestiuni specifice domeniului legat de vize, astfel că nu există motive pentru a sancționa Republica Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

„Această sancțiune poate fi aplicate doar în contextul în care autoritățile de la Chișinău nu-și vor îndeplini obligațiile referitor la asigurarea securității la frontieră și combaterea migrației ilegale. Dar, Republica Moldova nu are probleme la acest capitol, cooperarea este destul de strânsă. Eu nu cunosc vreun aviz negativ din partea Comisiei Europene la acest capitol”.

Pe de altă parte, secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan susține că raportul este unul extrem de negativ, iar din cauza derapajelor de la Chișinău, există riscul restabilirii regimului de vize. În același timp, el crede că Bruxelles-ul ar trebui să-i pedepsească pe cei care au dus la degradarea stării de lucruri, dar nu pe cetățeni.

„Excluderea regimului de vize ar afecta în primul rând cetățenii nevoiași. după mine, în primul rând ar trebui întreprinse acțiuni împotriva persoanelor care reprezintă acest stat, pe ei să-i pedepsească – arestarea conturilor bancare, a afacerilor de peste hotare. Poate în felul acesta lucrurile s-ar ameliora”, spune Chiril Moțpan”.

Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană – la 28 aprilie 2014. De atunci, aproape 2 milioane de cetățeni moldoveni, adică aproape 2/3 din numărul total de locuitori, au călătorit în Spațiul Shengen cu pașaport moldovenesc.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău