Opoziția și guvernarea - divergențe pe seama banilor oferiți de UE
-
17 Decembrie 2021 08:14
Opoziția și guvernarea recunosc într-un glas importanța asistenței financiare oferite Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Reprezentanții puterii spun că suma de 60 de milioane de euro oferită pentru depășirea crizei energetice, va fi folosită pentru compensarea tarifului la gazelele naturale. De asemenea, guvernații spun că banii europeni vor fi investiți și în proiecte care aduc plusvaloare economiei. De cealaltă parte, opoziția se arată nemulțumită de numărul mare de credite pe care le ia în ultima perioadă Republica Moldova, fapt ce împovărează și mai mult cetățenii, notează IPN.
Summit-ul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Bruxelles, a fost precedat de semnarea de către ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a unui acord de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro – asistență financiară nerambursabilă oferită Republicii Moldova pentru soluționarea problemelor energetice și pentru a atenua impactul socio-economic ca urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale.
„Avem un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru criza gazelor, alte 60 de milioane de euro sunt investiții în eficiența energetică și încă 150 de milioane de euro pentru investiții în infrastructură. Este un ajutor enorm. Republica Moldova duce lipsă serioasă de investiții de capital și contează foarte mult cât de eficient vor fi canalizați acești bani. Noi avem toată determinarea ca acest sprijin, precum și alt sprijin care va veni, în egală măsură ca și banii din buget, să fie cheltuiți exact acolo unde este nevoie. Am oferit sprijin pentru păturile vulnerabile, am încercat să atenuăm pe cât este posibil creșterile de prețuri, dar în același timp este imperios necesar să canalizăm bani spre creștere economică”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
În același timp, opoziția se arată nemulțumită că guvernarea se împrumută tot mai mult de la partenerii de dezvoltare, iar banii sunt folosiți pentru consum și nu pentru proiecte masive de infrastructură, industrializare.
„60 de milioane de euro sunt oferite în calitate de grant, dar acești bani nu ajung nici pentru a acoperi suma alocată de Guvern pentru capitalizarea Energocom-ului și pentru procurarea gazelor naturale din Polonia prin firme terțe la un preț de peste 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Restul cifrelor anunțate sunt credite. Republica Moldova deja are împrumuturi foarte multe și datoria externă a crescut mult din 2009 până în prezent. Nimeni nu neagă importanța acestor vizite, dar trebuie să vorbim de investiții în agricultură, despre industrializarea țării, ceea ce ne-ar permite să creăm o economie, să avem impozite și să ne creăm un buget. Sunt multe mesaje politice frumoase, dar mai este mult până la lucruri concrete”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.
Potrivit Executivului de la Chișinău, cele 60 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană vor fi debursate în acest an, într-o singură tranșă. Acest program de suport bugetar completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Republica Moldova în valoare de până la 600 milioane de euro care urmează a fi implementat în următorii trei ani.