Deputații din opoziție i-au adus mai multe acuzații lui Eduard Harunjen. Reacția procurorului general

  • 02 Mai 2018 13:41
0%
00:00:00
00:00:00

Organele de urmărire penală tergiversează unele dosare de rezonanță, în special cel legat de fraudele din sistemul bancar, iar Republica Moldova se transformă într-un stat polițienesc, având în vedere numărul mare de interceptări telefonice, au acuzat miercuri, 2 mai, unii deputați din opoziție, în timpul audierii raportului Procuraturii Generale pe 2017.

Procurorul general Eduard Harunjen a negat acuzațiile, dar, în același timp, face referire la numărul mic a ofițerilor de investigații și la experiența profesională a acestora. 

În anul 2017 au fost înregistrate peste 35500 de infracțiuni, cu 15% mai puțin decât în anul precedent. Totuși, activitatea procurorilor în domeniul urmăririi penale este afectată de mai mulți factori printre care cadrul legislativ imperfect, tergiversarea urmăririi penale, precum și calitatea ofițerilor de investigații, potrivit raportului discutat într-o ședință comună a comisiilor juridice și pentru securitate națională.

Activitatea Procuraturii a fost criticată de unii deputați, semnalând că raportul relevă concluzii alarmante. 

Vorbiți despre pregătirea profesională insuficientă a procurorilor, neefectuarea imediată a acțiunilor procesuale ce nu suferă amânare, termene îndelungate de efectuare a expertizelor. Este alarmant ceea ce este aici.

Iar deputatul liberal Roman Boțan a acuzat procuratura de tergiversarea unor dosare de rezonanță, referindu-se în mod expres la jaful din sistemul bancar.

„Există cauze care au relevanță socială și sunt discutate intens în public, aceste cauze se tergiversează. Dacă ne referim la furtul miliardului, un caz care este evident și față de care societatea își pune multe întrebări, de ce pe aceste cauze există anumite probleme, de ce se tergiversează?”

Eduard Harunjen a negat aceste acuzații, spunând că examinarea unor astfel de dosare necesită mult timp și eforturi mari, iar investigațiile continuă.

„Nu veți găsi vreun dosar penal ce este tergiversat. Ba mai mult, descoperirea faptelor ilegale ce fac parte din această fraudă bancară are loc până la moment. Noi până astăzi pornim urmăriri penale. Recent au fost identificate încă 17 cauze penale referitoare la grupul Gacikevici (fostul președinte al BEM, Grigori gacikevici n.red) care a fraudat una din bănci cu peste un miliard de lei.”

Opoziția a solicitat ca raportul să fie audiat și în plenul Parlamentului, dar decizia urmează să fie luată de Biroul permanent al Legislativului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău