Opoziția din România depune săptămâna viitoare o moțiune de cenzură "Opriți Guvernul marionetă!"

  • 17 Iunie 2018 13:33
Opoziția din România depune săptămâna viitoare o moțiune de cenzură

PNL va depune pe 20 iunie moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă. Șansele să fie adoptată sunt minime, fiindcă matematic Opoziția ar avea 165 de voturi, din totalul de 233 necesare, chiar dacă sunt susținuți și de parlamentarii neafiliați înscriși în Pro România lui Victor Ponta.

Migrația din ultimul timp la PSD și ALDE a mai multor parlamentari din partidele de Opoziție a dat peste cap calculele liderului PNL, Ludovic Orban, la moțiunea de cenzură prin care vrea să demită Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă. De la PMP au plecat la PSD deputatul Valeriu Steriu și senatorii Ion Ganea și Iustin Talpoș, astfel partidul pierzându-și grupul parlamentar la Senat. Și PNL a pierdut doi oameni, pe senatorul PNL Ion Popa care a trecut la ALDE și pe senatorul liberal Daniel Zamfir care a anunțat, sâmbătă seară, că părăsește formațiunea, după ce cu câteva luni înainte Biroul Executiv al PNL decisese excluderea sa pentru "pactizare" cu Puterea, scrie MEDIAFAX.

Prin urmare, la moțiunea de cenzură, la Camera Deputaților, PNL-USR-PMP ar avea 108 voturi "pentru" sau 118 în total, în cazul în care deputații neafiliați din partidul Pro România, fondat de Victor Ponta, li s-ar alătura. La Senat, PNL-USR și aleșii neafiliați ar strânge doar 47 de voturi "pentru". Așadar, toți parlamentarii Opoziției ar avea doar 165 de voturi, iar pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi.

De cealaltă parte, PSD-ALDE se bucură de o majoritate confortabilă pentru a da un vot de respingere la moțiunea de cenzură. La Camera Deputaților, PSD-ALDE ar avea 165 de voturi, 188 dacă li se alătură UDMR, iar cu tot cu minorități ar ajunge la 205 de voturi "împotrivă". La Senat, PSD-ALDE beneficiază de 79 de voturi și de 88 de voturi, în cazul în care UDMR votează alături de ei. În total, partidele din arcul puterii dispun de un total de 293 de voturi, mai mult decât suficiente pentru a respinge moțiunea de cenzură a Opoziției.

Potrivit procedurii parlamentare, o moțiune de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moțiune de cenzură are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor. În prezent, numărul total al parlamentarior este de 465.

Moțiunea de cenzură care va fi depusă de PNL în Parlament pe data de 20 iunie se intitulează "Opriți Guvernul marionetă!". În textul documentului, liberalii acuză partidul de guvernământ că a folosit Curtea Constitutională a României (CCR) pentru "a amputa" atribuțiile președintelui Klaus Iohannis. "PSD, cu mâna CCR, a mutat astfel decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea ministrului Justiției, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcție de interese politice. Această abordare contravine poziției Uniunii Europene care s-a poziționat împotriva politizării justiției", se arată în documentul liberalilor.

PNL îi mai reproșează prim-ministrului Viorica Dăncilă că, de la investirea în funcție, toate măsurile luate de Guvern nu au făcut decât să "afunde economia țării".

Anul trecut, pe 23 noiembrie, plenul reunit al Parlamentului a respins moțiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" prin care liberalii îi cereau demisia premierului Mihai Tudose. Potrivit datelor oficiale, moțiunea a fost votată "pentru" de 159 de aleși, respinsă de trei, iar 23 de parlamentari s-au abținut. Pentru ca a demite Guvernul ar fi fost nevoie de minimum 233 de voturi pentru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău