Opoziția din Coreea de Sud câștigă alegerile legislative, conform rezultatelor aproape finale

  • 11 Aprilie 12:25
Opoziția din Coreea de Sud câștigă alegerile legislative, conform rezultatelor aproape finale

Principalul partid de opoziție din Coreea de Sud a câștigat alegerile legislative, o lovitură pentru președintele conservator Yoon Suk Yeol, conform rezultatelor aproape complete, a informat joi agenția de știri Yonhap, transmite AFP.

Partidul Democrat al lui Lee Jae-myung (centru-stânga) a obținut 161 de locuri, 176 cu cele alocate reprezentării proporționale, din totalul de 300 din Adunarea Națională, informează agerpres.

Dacă va fi confirmat, rezultatul îl va pune pe Yoon într-o poziție foarte dificilă în ultimii trei ani ai mandatului său. Partidul Puterii Poporului (PPP) al președintelui Yoon, pare totuși capabil să păstreze suficiente locuri pentru a evita o super-majoritate condusă de opoziție, care ar fi putut deschide calea demiterii sale. PPP a câștigat doar 90 de locuri direct și este de așteptat să câștige 109 cu partidul său satelit.

Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Lee Jae-myung - grav rănit în urmă cu trei luni într-un atac cu cuțitul - și aliații săi nu vor obține, prin urmare, 200 de locuri, dar s-au descurcat totuși mai bine decât în legislatura precedentă (156 mandate).

Partidul Reconstruirea Coreei, fondat în urmă cu câteva săptămâni de fostul ministru al Justiției Cho Kuk, vizat de acuzații de corupție pe care le neagă, a profitat de nemulțumirea alegătorilor față de cele două partide principale pentru a obține între 12 și 14 mandate, potrivit previziunilor.

Pentru analistul politic Yum Seung-yul,"cifrele de astăzi arată furia puternică a oamenilor împotriva lui Yoon pentru cei doi ani de guvernare".Și "dacă nu se schimbă, chiar și cu acest rezultat edificator în alegeri? Cred că va fi și mai multă furie publică și asta mă îngrijorează", a adăugat el pentru AFP.

Ales la limită în 2022 în defavoarea lui Lee, Yoon a urmat o politică fermă față de Coreea de Nord, întărind în același timp alianța țării sale cu Statele Unite și apropiindu-se de Japonia, fostă putere colonială cu care Coreea de Sud are numeroase neînțelegeri istorice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău