Opoziția din CMC cere crearea unui buget de criză și întreruperea achizițiilor publice. Primarul răspunde că lucrările de infrastructură nu vor fi oprite
-
08 Aprilie 2020 14:40
Opoziția din consiliul municipal Chișinău solicită convocarea unei ședințe a CMC pentru aprobarea unui buget de criză și întreruperea tuturor achizițiilor publice, în condițiile în care în Chișinău sunt cele mai multe cazuri de îmbolnăvire de COVID și aici se află principalele spitale antrenate în lupta cu virusul. Pe de altă parte, primarul general, Ion Ceban, anunță că lucrările de infrastructură din oraș și finanțarea spitalelor pot fi operate concomitent.
Primarul Ion Ceban a declarat că lucrările de infrastructură nu vor fi oprite, iar combaterea epidemiei de COVID 19 nu va fi finanțată din contul proiectelor respective, potrivit unui comunicat al Primăriei Chișinău. Municipalitatea informează că pentru spitalele strategice din oraș au fost alocate peste 9 milioane de lei din fondul de rezervă și din donații, și alte 40 de milioane au fost identificate în acest scop.
Centrul Constructorul din sectorul Botanica este reamenajat pentru a putea primi pacienții suspectați de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Capacitatea centrului este de 120 de locuri. Lucrările au costat jumătate de milion de lei. Potrivit Primăriei, mai mulți oameni de afaceri au contribuit la amenajarea sanatoriului.
Roman Cojuhari, consilierul fracțiunii PAS, a declarat pentru Radio Chișinău că alocarea celor 40 de milioane deocamdată rămâne la nivel de promisiuni și declarații. Banii au fost prevăzuți în buget pentru reparația instituțiilor medicale, iar primarul are dreptul să le modifice destinația fără consimțământul consiliului municipal, dacă resursele financiare rămân în aceeași grupă de cheltuieli, adică la ocrotirea sănătății.
Fracțiunea PAS solicită crearea unui buget de criză din contul proiectelor de infrastructură neimportante și va cere convocarea ședinței consiliului municipal, lucru care poate fi făcut prin cererea a două treimi din consilieri.
„Ne-am așteptat că va vor fi identificate din alte grupe de cheltuieli niște economii, de la havuzuri, terenuri de joc, gazoane, etc. și că va fi asigurată acoperirea lor mai târziu. Considerăm că e prioritară reparația acestor instituții medicale după ce ieșim din pandemie, în comparație cu terenurile de joc. Noi ne referim la lucrări care pot fi stopate, nu la drumuri.”
În prezent, mai multe străzi din Chișinău se află în reparație sau sunt reabilitate trotuarele. Potrivit site-ului tender.gov.md, pe 23 martie, întreprinderea municipală Exdrupo a cumpărat borduri în valoare de 2,7 milioane de lei. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că Întreprindere Spații Verzi a cheltuit în plină criză epidemiologică 700 de mii de lei pentru flori.