Opoziția din Belarus se pregătește pentru greve masive, după ce Lukașenko a ignorat termenul limită acordat pentru a demisiona

  • 26 Octombrie 08:09
Opoziția din Belarus se pregătește pentru greve masive, după ce Lukașenko a ignorat termenul limită acordat pentru a demisiona

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a sfidat un ultimatul de a ceda puterea, care expira duminică, la miezul nopții, provocându-și oponenții să își pună în aplicare amenințarea de a paraliza țara printr-o grevă națională.

La unsprezece săptămâni de la alegerile prezidențiale controversate, criza din fost republică sovietică a intrat într-o nouă etapă prin expirarea "Ultimatumului poporului" stabilit de candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia. Refuzul lui Lukașenko de a demisiona după 26 de ani la conducere va testa susținerea pe care o are opoziția și dacă aceasta este suficientă pentru a opri activitatea țării cu 9,5 milioane de locuitori. Tihanovskaia, care a fugit în Lituania după alegerile de pe 9 august, pentru siguranța familiei ei, a făcut un apel către bieloruși de a bloca drumurile luni, de a închide locurile în care lucrează, de a nu mai folosi magazinele și serviciile guvernului și de a își retrage toți banii din conturile bancare.

Lukașenko a batjocorit apelurile, înrebând "Cine va hrăni copiii?" dacă muncitorii și firmele de stat vor intra în grevă. Duminică, Tihanovskaia a cerut ca greva să aibă loc, după ce forțele poliției, loiale lui Lukașenko, au folosit grenade paralizante și au arestat numeroase persoane în timpul protestelor la care au participat zeci de mii de persoane, în Minsk și alte orașe.

"Regimul le-a arătat încă o dată bielorușilor că forță este singurul lucru de care este capabil", a scris ea într-o declarație. "De aceea, mâine, 26 octombrie, va începe greva națională".

Sursa: Reuters/RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:1,5 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
2
Thu
2
Fri
5

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău