Opoziția de stânga a câștigat alegerile legislative în Norvegia

  • 14 Septembrie 2021 11:27
Opoziția de stânga a câștigat alegerile legislative în Norvegia

Opoziția de stânga condusă de laburistul Jonas Gahr Store a câștigat luni în Norvegia alegerile legislative dominate de soarta activităților petroliere din țară, potrivit unor proiecții publicate la închiderea urnelor, relatează AFP, potrivit g4media.ro. Șefa guvernului conservator, Erna Solberg, și-a recunoscut luni seara înfrângerea.

”Activitatea Partidului Conservator la guvernare s-a încheiat pentru acest moment”, a declarat Erna Solberg, care a condus țara scandinavă din 2013, un record pentru dreapta. ”Vreau să îl felicit pe Jonas Gahr Store, care, la această oră, pare să aibă o majoritate clară pentru a schimba guvernul”, a menționat ea, notează sursa citată.

Cele cinci partide de opoziție ar urma să câștige 104 din cele 169 de locuri din Storting, Parlamentul unicameral al Norvegiei, suficient pentru a disloca coaliția de dreapta a conservatoarei Erna Solberg, indică proiecțiile realizate începând de la voturi anticipate.

Cu 88 de locuri în acest moment, laburiștii lui Jonas Gahr Store, probabil următorul prim-ministru, ar fi chiar pe cale să obțină o majoritate absolută cu aliații lor preferați, Partidul de Centru și Stânga Socialistă, fără a mai avea nevoie de alte două forțe ale opoziției, ecologiștii din cadrul MDG și comuniștii din Rodt.

Acest lucru ar trebui să faciliteze negocierile pentru formarea unui guvern de coaliție, care totuși promit să fie de durată și delicate.

MDG, în special, și-a condiționat sprijinul de încetarea imediată a exploatării petroliere din țară, cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest, un ultimatum respins de Store.

O schimbare către stânga ar alinia guvernul de la Oslo cu celelalte țări nordice – Danemarca, Suedia și Finlanda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău