Opoziția critică promovarea Tamarei Chișca-Doneva la funcția de vicepreședinte al CSJ, acuzând lipsă de transparență. „Este o dovadă clară că majoritatea PSRM-Șor funcționează”

  • 03 Martie 2021 14:36
Opoziția critică promovarea Tamarei Chișca-Doneva la funcția de vicepreședinte al CSJ, acuzând lipsă de transparență. „Este o dovadă clară că majoritatea PSRM-Șor funcționează”

Cu voturile deputaților socialiști și ai Partidului Șor, Comisia juridică a Parlamentului a adoptat astăzi rapoarte pozitive pentru numirea mai multor judecători la Curtea Supremă de Justiție, inclusiv a magistratei Tamara Chișca-Doneva, cunoscută pentru decizia sa privind cazul centrului comercial Gemenii, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO. Acest fapt a fost criticat de deputații PAS și ai Platformei DA, care au atenționat și asupra lipsei de transparență în luarea acestei decizii, întrucât ședința nu a fost transmisă online.

Comisia juridică a recomandat Parlamentului să-i numească judecători la Curtea Supremă de Justiție pe patru dintre cei 7 candidați propuși de Consiliul Superior al Magistraturii. Între ei se numără și Tamara Chișca-Doneva, ce aspiră la funcția de vicepreședinte al CSJ. Ea a făcut parte din completul ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii”, pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să achite prejudicii de 3,6 milioane de euro sau 70 de milioane de lei, a atras atenția deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Decizia dată este o dovadă clară că majoritatea PSRM-Șor  funcționează. Mai ales când vine vorba de promovarea în funcții a unor persoane cu probleme de integritate. În al doilea rând, în urma acestei numiri sistemul de justiție va avea mult de suferit pentru că astfel de decizii induc în societate, dar și în sistemul de justiție, impresia că nu contează integritatea, dosarele pe care le examinezi și ce decizii dai, a spus Litvinenco. 

Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, a declarat că formațiunea sa va solicita la ședința Biroului permanent al Parlamentului ca aceste subiecte să nu fie examinate deocamdată, pentru că sunt intens politizate și nu s-a asigurat un proces transparent. 

Vom solicita și în ședință plenară să fie amânate aceste chestiuni până în momentul în care se va face o claritate pe subiect, astfel încât actorii politici să nu mai polarizeze sau să politizeze subiectul. Sigur că unele întrebări față de unii candidați au fost, există, chiar le-am și invocat și în conferințele de presă anterioare, acuzații destul de grave, la care unii candidați prezenți astăzi trebuie să răspundă, precizat Dinu Plângău. 

În replică, deputatul socialist Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, a argumentat că ședința nu a putut fi transmisă online, pentru că au fost prezentate informații clasificate referitoare la candidații propuși.

Caracterul restricționat al acestor informații a impus ca în cadrul comisiei noi aceste lucruri să le dezbatem nu vreau să spun cu ușile închise, ușile au fost deschise, dar legea impune unele restricții la acest capitol, a spus Vasile Bolea.

Comisia juridică a Parlamentului a examinat mai multe numiri la Curtea Supremă de Justiției, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. La o altă funcție de vicepreședinte al CSJ a fost înaintată judecătoarea Nadejda Toma, iar la funcțiile de judecători ai CSJ au fost propuși Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală, Anatolie Minciună, Nicolae Șova și Aliona Miron. Ultimii trei nu au primit rapoarte pozitive din partea Comisiei juridice.

Menționăm că judecătorii CSJ sunt numiți în funcții cu votul Parlamentului, la propunerea CSM, spre deosebire de ceilalți magistrați, care sunt numiți de către președintele Republicii Moldova, de asemenea fiind înaintați de CSM. Un proiect de modificare a Constituției, care nu a fost deocamdată adoptat, prevede ca toți judecătorii să fie numiți de către președinte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău