Opoziția critică acordul semnat cu BERD, privind rezerva de gaze: Nu suntem siguri că banii pe care ar urma să-i dea consumatorii casnici vor fi utilizați corect

  • 18 Decembrie 2019 13:52
Opoziția critică acordul semnat cu BERD, privind rezerva de gaze: Nu suntem siguri că banii pe care ar urma să-i dea consumatorii casnici vor fi utilizați corect

Opoziția parlamentară este nemulțumită de faptul că textul acordului semnat de Guvern cu BERD privind aprovizionarea cu gaze, nu i-a fost pus la dispoziție. Mai mult, dacă nu se va ajunge în situația de urgență, Republica Moldova oricum ar trebui să plătească jumătate de milion de euro băncii europene, iar pe de altă parte deputații nu sunt siguri că banii pe care ar urma să-i dea consumatorii casnici pentru gaz, vor fi utilizați corect de Moldovagaz. Relatează Radu Osipov.

Aranjamentul financiar semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a fost aprobat săptămâna aceasta de executiv și urmează să fie ratificat de Parlament. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, s-a arătat nemulțumit că a aflat abia acum, la ședința comisiei juridice, că Ministerul Finanțelor va trebui să plătească un avans de jumătate de milion de euro chiar dacă instrumentul financiar nu va fi pus în funcțiune.

„Nu punem la îndoială necesitatea găsirii soluțiilor. Noi suntem de părere că aceasta e cea mai proastă soluție care a fost identificată. Totuși, noi vrem înainte să votăm, să citim ce votăm.”

Scenariul de rezervă obligă Energocom să negocieze un contract cu Naftogazul ucrainean și să intermedieze cu Moldovagaz care va furniza gaz consumatorilor finali. Deputatul Alexandr Slusari de la Platforma Demnitate și Adevăr, nu este sigur că banii cu care cetățenii moldoveni vor achita facturile, vor ajunge la compania ucraineană.

„Moldovagaz are datorii de peste 7 miliarde. În această situație când Gazprom deține titluri executorii, noi nu ne vom pomeni că banii care trebuiau să meargă către Naftogaz vor fi preluați de Gazprom?”

Totuși, guvernul susține că această soluție de criză este absolut sigură. Nicio instanță de la Chișinău nu a impus Moldovagaz să returneze acele datorii acumulate din contul gazul consumat în stânga Nistrului. Socialistul Vladimir Golovatiuc justifică încheierea acordului și avizul pozitiv al comisiei pentru raportul din plenul parlamentului.

„Statul trebuie să fie pregătit să asigure neîntrerupt furnizarea gazelor. Situația e un cuțit cu două tăișuri, dacă nu facem nimic, vor avea de suferit industria și populația.”

Amintim că Moldovagaz a anunțat că este gata să cumpere gaze naturale de la Gazprom-ul rusesc și să le aducă până la Căușeni în sens invers prin coridorul transbalcanic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău