Opoziția consideră că noul regulament al Parlamentului va duce la uzurparea puterii
-
22 Noiembrie 2018 16:06
Noul Cod al regulilor și procedurilor parlamentare, adoptat joi în prima lectură, va duce la uzurparea puterii în Moldova. Potrivit reporterului agenției INFOTAG, de această opinie sunt deputații tuturor fracțiunilor de opoziție.
Deputatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Iurie Țap, a spus că regulamentul încalcă principiul dării de seamă a organelor de stat în fața parlamentului, deoarece presupune desfășurarea audierilor în comisii, care "sunt doar organele parlamentare".
Colegul său din Partidul Liberal (PL), Ion Apostol, consideră că prevederea că "parlamentul poate fi convocat de mai puțin două treimi din deputați" duce la uzurparea puterii.
"Imaginați-vă această situație: două treimi înseamnă 67 deputați, iar 35 de deputați sunt majoritatea. Reiese că 35 de deputați pot numi șefii tuturor organelor parlamentului și pot aproba guvernul. În același timp, celelalte mandatele pot fi contestate în instanță", a spus el.
Potrivit lui, o prevedere mai periculoasă conferă parlamentului dreptul de a suspenda activitatea administrației locale.
"Unde s-a mai văzut așa ceva? Aceasta este o implicare în activitatea organelor de drept. Toate acestea ne conduc spre o singură concluzie: cineva pas cu pas duce totul la instaurarea unei dictaturi pentru a continua jefuirea populației", s-a indignat deputatul.
El a menționat, de asemenea, că proiectul nu menționează nimic despre "trădătorii care ajung în parlament pe lista unui partid și apoi sunt cumpărați și trec la alt partid".
Deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a menționat că, dacă proiectul va fi adoptat la ședința de astăzi, aceasta ar fi o încălcare a legii, deoarece Centrul Național Anticorupție nu și-a prezentat opinia cu privire la document și a cerut timp pentru studierea proiectului noului regulament al parlamentului.
Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a remarcat că proiectul prevede că fracțiunile vor putea fi constituite din șase deputați (în prezent fracțiuni pot fi create din cel puțin cinci deputați - "I."), iar în condițiile sistemului electoral mixt, când pragul de accedere este de 6%, partidul poate primi trei sau patru mandate.
"Se pare că un astfel de partid nu poate forma organul parlamentar - fracțiunea. Nu ar fi atunci o încălcare a drepturilor constituționale ale alegătorilor și principiul reprezentativității?", a întrebat el și a primit un răspuns negativ, deoarece, potrivit democraților, "acest partid va avea posibilitatea să se unească cu un alt grup de deputați și să creeze o facțiune".
Deputatul PSRM, Vladimir Țurcan, a spus că parlamentul de legislatura actuală mai are doar o săptămână de lucru, de aceea nu este oportun ca deputații actuali să facă schimbări în activitatea viitorului parlament.
Deputatul comunist Oleg Reidman, la fel, a declarat că "actualul parlament nu are dreptul să impună viitorului parlament regulamentul de activitate".
"Ar fi corect ca documentul să fie prezentat viitorului parlament ca recomandare: să fie indicate punctele problematice, cum să fie depășită o anumită situație. Dar nu trebuie să adoptăm documentul pentru viitorii deputați, ei singuri trebuie să facă acest lucru", a subliniat Reidman.
Deputatul socialist Vasile Bolea a propus ca textul jurământului deputatului să fie completat cu promisiunea de a nu trece la alte facțiuni, sugerând astfel că Sîrbu a fost ales pe listele Partidului Comuniștilor și a trecut la PDM.
El și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de faptul că proiectul reglementează activitatea președintelui și descrie procedura de luare a unei decizii parlamentare privind tragerea la răspundere a șefului statului.
Bolea a atras atenția asupra articolului care presupune acordarea informațiilor de către guvern despre integrarea europeană.
"Înțeleg dezamăgirea voastră referitor la faptul că proiectul de modificare a Constituției pentru introducerea obiectivului de integrare europeană a eșuat. Văd că încercați să aduceți în parlament prevederea referitor la raportarea guvernului în ceea ce privește integrarea europeană. Introduceți chiar și astfel de noțiuni de evaluare precum "reușit" sau "nereușit". Evaluarea trebuie făcută de structurile europene, nu de guvern", crede el.
Deputați au criticat proiectul regulamentului, menționând că vor pregăti amendamente pentru a doua lectură. Deputatul socialist Andrian Lebedinschi a spus că "aceasta va fi destul de greu, căci fiecare articol al proiectului de lege are nevoie de modificări".