Opoziția belarusă denunță menținerea trupelor rusești în țară

  • 20 Februarie 2022 17:59
Opoziția belarusă denunță menținerea trupelor rusești în țară

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a denunțat duminică menținerea trupelor rusești în Belarus pentru exerciții militare, văzând în acest lucru o amenințare la suveranitatea țării, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Prezența de trupe rusești pe teritoriul nostru este o încălcare a Constituției și a dreptului internațional și pune în pericol securitatea fiecărui belarus și a întregii regiuni", a transmis printr-un comunicat Svetlana Tihanovskaia, care trăiește în exil.

În opinia sa, Belarus "ar putea ajunge antrenat în războiul altcuiva și s-ar putea transforma în țară agresoare". Ea l-a acuzat pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko de faptul că "a plătit sprijinul Kremlinului cu suveranitatea" țării sale.

"Cerem retragerea imediată a trupelor rusești de pe teritoriul nostru", a adăugat Svetlana Tihanovskaia, solicitând ca această chestiune să fie supusă Consiliului de Securitate al ONU și noi sancțiuni împotriva Minskului.

Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul, a anunțat că trupele rusește prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciții militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare.

La fel ca Moscova, Minskul a dat asigurări anterior că cei 30.000 de soldați, conform unei evaluări a SUA, se vor întoarce în garnizoanele lor după sfârșitul exercițiilor începute în februarie.

Belarus a justificat această decizie printr-o reaprindere a violențelor în estul Ucrainei vecine între forțele Kievului și separatiștii proruși susținuți de Moscova.

Rusia, în ciuda anunțurilor sale privind o retragere militară, este acuzată că a concentrat 150.000 de soldați la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii. Washingtonul susține că Moscova caută o casus belli și că violențele din Est ar putea fi acest pretext.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău