Opozantul rus Alexei Navalnîi, arestat, din nou, la Moscova

  • 24 Iulie 2019 12:00
Opozantul rus Alexei Navalnîi, arestat, din nou, la Moscova

Opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a anunțat miercuri că a fost arestat din nou la Moscova, pe fondul protestelor față de excluderea unor candidați ai opoziției de la alegerile locale, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Militantul rus precizează într-un mesaj video postat pe contul său de Instagram că a fost arestat lângă casă, chiar când ieșea să facă jogging, și a fost dus la un comisariat de poliție.

"Au dreptate cei care spun că sportul nu e întotdeauna bun pentru sănătate", a adăugat ironic Navalnîi.

Anunțul vine după ce marți Aleksei Navalnîi și-a reluat apelul către cetățeni să iasă în stradă sâmbătă pentru a protesta împotriva excluderii unor candidați ai opoziției de la scrutinul pentru parlamentul Moscovei. Sâmbăta trecută, aproape 20.000 de oameni au protestat în capitala rusă împotriva deciziei autorităților electorale.

Oficial, înregistrarea acestor candidați, printre care și mai mulți aliați ai lui Navalnîi, a fost respinsă din cauza unor nereguli în ce privește colectarea semnăturilor necesare în vederea participării la alegeri. Candidații respinși au contestat însă existența unor nereguli.

Moscoviții sunt chemați să voteze la 8 septembrie în alegerile locale și regionale pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputați ai parlamentului local, însărcinat să valideze deciziile primarului Serghei Sobianin, loial puterii. Opoziția s-a mobilizat puternic pentru acest scrutin, sperând să obțină un cuvânt de spus în gestionarea bugetului uriaș al capitalei rusești.

Pe fondul scăderii veniturilor și al stagnării economice, opoziția se bazează totodată pe nemulțumirea în creștere a rușilor. În ultimele luni, câțiva candidați ai puterii au pierdut în alegerile regionale în beneficiul comuniștilor și naționaliștilor, în timp ce partidul de guvernământ, Rusia Unită, înregistrează cele mai scăzute scoruri într-un deceniu.

În acest context, opoziția democratică rusă consideră alegerile locale drept un prim pas spre creșterea controlului în Duma de stat (camera inferioară a legislativului) la următoarele alegeri legislative, în 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău