Opozantul rus Aleksei Navalnîi va fi judecat miercuri pentru defăimare

  • 19 Ianuarie 2021 13:18
Opozantul rus Aleksei Navalnîi va fi judecat miercuri pentru defăimare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, plasat în detenție după ce a revenit în Rusia, urmează să fie judecat miercuri pentru defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial, delict pasibil de amendă sau închisoare, au anunțat marți avocații săi, informează AFP.

Navalnîi a fost arestat duminică la revenirea sa de la Berlin și a fost încarcerat până cel puțin pe 15 februarie, în cadrul unei proceduri pentru încălcarea controlului judiciar. El a fost plasat în detenție la Moscova în carantină din cauza pandemiei de coronavirus.

Comitetul de anchetă rus a declanșat în iulie o anchetă pentru defăimare împotriva lui Navalnîi, acuzat că a difuzat informații "mincinoase" și "injurioase pentru onoarea și demnitatea" unui veteran din Al Doilea Război Mondial. Acesta din urmă își exprimase la televiziune sprijinul pentru referendumul constituțional din vară care a întărit prerogativele președintelui Vladimir Putin.

Ancheta a fost suspendată în timpul spitalizării opozantului în Germania, în urma presupusei sale otrăviri, în august, otrăvire de care Navalnîi incriminează Kremlinul, chiar dacă autoritățile ruse au negat în repetate rânduri orice implicare.

"Tribunalul este cel care trebuie să asigure venirea sa la audieri. Se va reuși aceasta în condițiile carantinei de 14 zile? Nu se știe nimic", a comentat la postul de radio Eho Moskvî unul dintre avocații lui Navalnîi, Vadim Kobzev.

Veteranul care a depus plângere nu va fi prezent, a adăugat el, reclamantul cerând din vară ca dosarul să fie dezbătut în lipsa lui.

În funcție de gravitatea faptelor, defăimarea este pasibilă de amenzi ce pot ajunge la 5 milioane de ruble (56.000 de euro) și cinci ani de închisoare. Pedepse mai ușoare, precum munca în folosul comunității, pot fi de asemenea pronunțate.

Într-o altă întâlnire judiciară importantă pentru opozant, pe 2 februarie un tribunal va examina revocarea unei pedepse cu suspendare, deschizând astfel calea pentru ispășirea de către Navalnâi a cel puțin unei părți din pedeapsa de trei ani și jumătate la care el a fost condamnat în 2014.

Aleksei Navalnîi consideră ambele dosare ca fiind politice.

Navalnîi este deținut de luni seara în centrul Matroskaia Tișina, închisoare celebră din Moscova în care a fost închis și oligarhul Mihail Hodorkovski, după ce a devenit dușman înveterat al Kremlinului.

Navalnîi este singur în celulă din cauza carantinei. Potrivit unui organism de observare a închisorilor din Rusia, Navalnîi a primit în celulă o saltea, o pernă, cearceafuri, o farfurie, o cană, o lingură și produse de igienă. El dispune de asemenea de un fierbător, un mic frigider și un televizor. Apropiații săi îi pot cumpăra produse alimentare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău