Opozantul rus Aleksei Navalnîi, recunoscut vinovat de escrocherie, riscă încă 13 ani de închisoare

  • 22 Martie 2022 11:13
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, recunoscut vinovat de escrocherie, riscă încă 13 ani de închisoare

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce a opoziției ruse împotriva Kremlinului și care ispășește în prezent o sentință de doi ani și jumătate de închisoare într-un caz despre care susține că este instrumentat politic, a fost recunoscut vinovat marți într-un alt caz, de această dată de escrocherie, pentru care riscă încă 13 ani de închisoare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Navalnîi a comis o înșelăciune sau furtul bunurilor altora de către un grup organizat", a declarat Margarita Kotova, în cursul pronunțării hotărârii judecătorești de un tribunal care s-a deplasat la sediul închisorii din Pokrov, unde se află încarcerat disidentul de aproximativ un an.

Procurorii ruși încearcă să-l transfere pe Navalnîi într-un penitenciar de securitate maximă pentru încă 13 ani de închisoare pentru escrocherie și sfidare a instanței, notează Reuters.

Navalnîi, care a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat la sosirea sa la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri timp de cinci luni după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok în Siberia, ispășește în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-un penitenciar la est de Moscova pentru încălcarea condițiilor eliberării condiționate într-un caz despre care atât el, cât și opoziția rusă susține că a fost montat de Kremlin.

Procuratura consideră drept escrocherie colectarea de donații în conturile Fundației de luptă împotriva corupției (FBK), înființată de Navalnîi (care a fost calificată de autoritățile ruse drept extremistă și interzisă anul trecut) și în conturile personale ale unor asociați ai lui Navalnîi, împotriva cărora au fost deschise de asemenea dosare penale, dar care se află în prezent în străinătate, notează Radio Svoboda pe pagina sa web.

"Fondurile au fost colectate pentru un scop deliberat nerealist - nominalizarea lui Navalnîi drept candidat pentru alegerile prezidențiale în Rusia", a formulat acuzația procurorul. Din zecile de mii de oameni care au făcut donații pentru Navalnîi și FBK, doar patru apar ca victime în dosar și nu toți au susținut acuzarea pe parcursul procesului, conform postului de radio citat.

Navalnîi nu își recunoaște vinovăția, calificând dosarul drept unul politic de la un capăt la altul. În zilele audierilor în acest caz, judecătoarea Margarita Kotova a vorbit la telefon de mai multe ori cu unul dintre responsabilii administrației prezidențiale ruse, Evgheni Vladimirov, susține un asociat al lui Navalnîi, Ivan Jdanov, care a obținut desfășurătorul acestor discuții.

Navalnîi însuși, vorbind în cadrul dezbaterii, a citit datele și orele exacte ale acestor apeluri și a sugerat că procesul său se află sub controlul Kremlinului, conform Radio Svoboda și Meduza.io.

"Nu aveți decât să cereți 113 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veți speria", a declarat Navalnîi în timpul procesului, de profesie avocat, care a atras atenția procurorului că pentru escrocherie legislația rusă prevede pedepse cu mult mai mici decât s-a cerut pentru el.

În ultimul său discurs, Navalnîi s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina, acuzând autoritățile ruse de declanșarea acestuia și a spus că FBK nu va înceta sa funcționeze, ci va "deveni global".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău