Opozantul rus Aleksei Navalnîi face apel la occidentali să acționeze împotriva corupției mondiale

  • 20 August 2021 08:40
Opozantul rus Aleksei Navalnîi face apel la occidentali să acționeze împotriva corupției mondiale

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi a făcut apel joi la occidentali să acționeze mai hotărât împotriva corupției, pe care o consideră la originea marilor crize mondiale, potrivit unui articol publicat în mai multe ziare europene, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Militant anticorupție și inamic al Kremlinului, Navalnîi ispășește în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru o afacere de fraudă pe care o denunță drept un dosar politic. El a revenit în Rusia în ianuarie, după ce a fost în convalescență în urma unei presupuse otrăviri.

Articolul său a fost publicat în franceză în Le Monde, în engleză în The Guardian și în germană în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Potrivit lui Navalnîi, "corupția nu mai este de mult timp o problemă internă" a țărilor autoritare, printre care Rusia, ci "una dintre principalele cauze ale provocărilor mondiale cu care și Occidentul se confruntă".

Opozantul rus a făcut apel la occidentali să evoce corupția ca un subiect de importanță prioritară la summiturile internaționale și să pună subiectul pe agendă în întâlnirile cu liderii autoritari, precum Vladimir Putin, chiar dacă este "stânjenitor".

Potrivit lui, corupția este facilitată în țările autoritare de sistemele financiare occidentale, unde banii furați sunt adesea transferați, și propune drept răspuns cinci măsuri "realiste, ușor de aplicat".

Aleksei Navalnîi propune, între altele, crearea unei categorii de "țări care încurajează corupția" pentru a face mai facilă adoptarea de măsuri de retorsiune. El sugerează și introducerea unei "obligații de transparență" pentru firmele occidentale care doresc să lucreze cu parteneri în aceste țări și fondarea unei organizații însărcinate cu "împiedicarea exportului corupției".

"Adevărul amar este că aceleași structuri polițienești occidentale le rezervă un tratament privilegiat străinilor corupți. Cu puțină voință politică din partea guvernului (și presiuni ale opiniei publice), situația se va ameliora", afirmă el.

"Pentru a începe să acționezi (...) este suficient să ai voința politică, un element care, din nefericire, lipsește adesea", a mai spus Navalnîi, afirmând că "opinia publică poate în sfârșit să deblocheze situația".

Autoritățile ruse au început în ultimele luni destructurarea rețelei Aleksei Navalnîi, organizațiile sale fiind clasificate drept "extremiste" de justiție și site-urile asociate cu el fiind blocate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
15,52
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Tue
14
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
20
Arhivă Radio Chișinău