Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru extremism. Reacții internaționale

  • 04 August 2023 19:18
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru extremism. Reacții internaționale

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, care se află deja în închisoare, a fost condamnat vineri la încă 19 ani de închisoare pentru „extremism”, pedeapsă pe care va trebui să o execute într-o nouă colonie penitenciară cu condiții deosebit de dure, potrivit AFP, citată de Hotnews.

„Alexei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani în regim special”, adică la detenție într-unul dintre cele mai dure stabilimente din sistemul penitenciar rusesc, a declarat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmici pe X (fostul Twitter).

„Formula de calcul este simplă: ceea ce a cerut procurorul, minus 10-15%. Au cerut 20 de ani, vor da 18 sau ceva de genul acesta”, a declarat înainte de proces Navalnii într-un mesaj difuzat pe internet de apropiații săi.

„Nu are prea multă importanță, pentru că urmează dosarul de terorism. Zece ani în plus”, a adăugat principalul opozant al Kremlinului, care spune că este vizat de un dosar de „terorism” în cadrul unei proceduri separate, despre care se cunosc foarte puține detalii în prezent.

Citește și: Procurorii ruși au cerut încă 20 de ani de închisoare pentru opozantul Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, condamnat în 2022 la nouă ani de închisoare pentru fraudă într-un caz pe care îl descrie ca fiind o răzbunare politică, este judecat cu ușile închise din iunie în colonia penală IK-6 din Melehovo, la 250 de kilometri est de Moscova, unde își execută pedeapsa actuală.

Reacții internaționale

Germania: „Condamnarea opozantului rus Alexeï Navalnîi la încă 19 ani de închisoare în Rusia, vineri, este o „nedreptate flagrantă”, a denunțat ministrul german de externe Annalena Baerbock, potrivit AFP. „Putin nu se teme de nimic mai mult decât de cei care se opun războiului și corupției și apără democrația, chiar și dintr-o celulă de închisoare. El nu va reduce la tăcere vocile critice", a adăugat ministrul într-un mesaj pe X (fostul Twitter).

UE a condamnat ca „inacceptabilă” condamnarea denunțând un verdict „motivat politic” și reiterându-și apelul pentru eliberarea „imediată și necondiționată” a acestuia. În urma unui „proces măsluit”, „această sentință arbitrară este un răspuns la curajul său de a critica regimul de la Kremlin”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, pe X. „UE condamnă în termenii cei mai fermi (...) arestarea, procesul și condamnarea sa motivată politic”, a adăugat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat.

Și Charles Michel, președintele Consiliului European, a dat un mesaj similar.

ONU a cerut „eliberarea imediată” a lui Navalnîi în urma noii sale condamnări.

În cea de-a 18-a lună a ofensivei sale în Ucraina, Rusia trece printr-un val de represiune fără precedent și aproape toți opozanții importanți au fost aruncați în închisoare sau forțați să plece în exil. Mii de cetățeni obișnuiți au fost, de asemenea, urmăriți în justiție, în special pentru că s-au pronunțat împotriva conflictului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău