Opozantul belarus Viktor Babariko, spitalizat la chirurgie, după ce a fost bătut crunt în închisoare

  • 27 Aprilie 2023 19:39
Opozantul belarus Viktor Babariko, spitalizat la chirurgie, după ce a fost bătut crunt în închisoare

Unul dintre reprezentanții opoziției belaruse, Viktor Babariko, care ispășește o pedeapsă grea cu închisoarea, a fost spitalizat într-o secție de chirurgie, anunță surse medicale joi, iar susținătorii săi acuză că a fost bătut crunt în închisoare, relatează AFP.

„Babariko se află într-o secție de chirurgie”, a declarat AFP un purtăror de cuvânt al Spitalului Central din Novopoloțk, un oraș situat în nord-estul Belarusului, în care opozantul este încarcerat într-o colonie penitenciară. Serviciul de presă al lui Viktor Babariko a confirmat spitalizarea acestuia, fără să ofere detalii imediat, scrie Digi24.

Potrivit susținătorilor săi, acest opozant în vârstă de 59 de ani a fost bătut în închisoare. Șefa opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a scris pe Twitter că a primit, în noaptea de miercuri spre joi, informații potrivit cărora ”Viktor Babariko a fost spitalizat cu urme de bătaie”.

Cerem să se arate în mod public în ce stare se află și ca avocații săi și rudele sale să fie autorizați să-l întâlnească”, a cerut ea.

Viktor Babariko, un fost bancher care a devenit principalul rival al președintelui belarus Aleksandr Lukașenko în alegerile prezidențiale din 2020, a fost arestat în plină campanie electorală, cu câteva săptămâni înainte de scrutin.

El a fost condamnat la 14 ani de închisoare, în iulie 2021, după ce a fost găsit vinovat de corupție.

Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994, a fost reales în 2020, în urma unor alegeri prezidențiale considerate frauduloase, care au determinat zeci de mii de oameni să manifesteze în stradă. Arestări în masă, exiluri forțate și încarcerarea unor activiști și jurnaliști au înfrânt această contestare.

Potrivit Centrului belarus Viasna de apărarea drepturilor omului, în Belarus există în prezent peste 1.400 de deținuți politici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău