Opozantul belarus Andrei Dmitriev a fost arestat sub suspiciunea de ''extremism''

  • 13 Ianuarie 2023 18:58
Opozantul belarus Andrei Dmitriev a fost arestat sub suspiciunea de ''extremism''

Opozantul belarus Andrei Dmitriev, cunoscut pentru candidatura sa împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko în 2020, a fost arestat săptămâna aceasta, iar anchetatorii au anunțat vineri că este suspectat de "extremism", transmite Reuters.

Agenția nu a reușit să îl contacteze pe Dmitriev pentru a obține un comentariu, scrie Agerpres.

Politicianul în vârstă de 41 de ani a fost arestat miercuri seara la Minsk, însă autoritățile nu au explicat până acum motivul oficial.

La alegerile prezidențiale marcate de acuzații de fraudă și urmate de proteste reprimate brutal de regimul Lukașenko, Dmitriev a fost unul din cei patru candidați de opoziție. El a obținut, potrivit rezultatelor oficiale, doar 1,2% din voturi, nefiind la fel de celebru ca lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia, aflată acum în exil, însă a rămas în Belarus și după alegeri și a făcut declarații critice moderate la adresa autorităților.

Comitetul de anchetă a comunicat vineri că disidentul a participat la "revolte" din august până în septembrie 2020, după scrutinul prezidențial, publicând fotografii cu el la demonstrații. Anchetatorii au mai afirmat că el a călătorit ulterior în străinătate de 33 de ori și că este posibil ca activitățile sale să fie coordonate din afara țării.

Activiștii pentru drepturile omului estimează la 1.500 numărul deținuților politic din Belarus. Lukașenko, aflat la putere din 1994, este un aliat apropiat al Rusiei, izolat de Occident.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău