Opozanții lui Benjamin Netanyahu se apropie de un compromis în vederea formării unui Guvern al ”schimbării”

  • 01 Iunie 2021 16:49
Opozanții lui Benjamin Netanyahu se apropie de un compromis în vederea formării unui Guvern al ”schimbării”

Negocoeri în vederea formării unei coaliții a ”schimbării” care să-l înlocuiască pe Benjamin Netanyahu - repartizarea ministerelor, împărțirea posturilor-cheie și manvere de sabotare - se aflau marți în faza finală, înaintea expirării termenului limită al formării unui guvern, relatează AFP, potrivit news.ro.

Un adevărat maraton al negocierilor a continuat în noaptea de luni spre marți între echipele principalilor lideri ai stângii și centrului și cei ai unei părți ai drepte, inclusiv liderul Yamina, formațiunea liderului dreptei radicale Naftali Bennett, prezentat drept viitorul premier, în cadrul unei rotații la putere, notează sursa citată

Liderii principalelor formațiuni implicate în negocieri se întâlnesc marți seara, la periferia Tel Avivului, la cartierul general al liderului opoziției, Yair Lapid, ”într-un efort de a ajunge la un acord”, a anunțat într-un comunicat Partidul Yamina.

În urma alegerilor legislative din martie și eșecului lui Netanyahu de a forma o coaliție, președintele israelian Reuven Rivlin l-a însărcinat pe Yaïr Lapid (centru) să formeze executivul.

Acest fost star de televiziune are termen până miercuri, la ora locală 23.59 (și ora României), să prezinte proiectul unui acord al unui ”Guvern de uniune națională” care să scoată Israelul din doi ani de criză politică.

Până atunci, opoziția este necesar să-și depășească disensiunile și să-și împartă puterea, mai ales mult râvnitele portofolii ale Apărării și Justiției.

”Până la formarea Guvernului, mi asunt multe obstacole”, apreciază Yair Lapid, care afișează un oprtimism prudent cu privire la șansele de succes.

”Este primul nostru test, pentru a vedea dacă ajungem la compromisuri inteligente și dacă ne atingem scopul cel mai important”, declara el luni, apreciind că ”săptămâna viitoare Israelul ar putea să se afle într-o nouă eră”.

Statul-quoul în privința palestinienilor, relansarea economică, locul religiei - totul desparte pe hârtie, această coaliție heteroclită, în afara voinței sale de a-l da jos pe Netanyahu, aflat la putere 15 ani.

Înființarea acestei coaliții ar marca, cel puțin pentru moment sfârșitul puterii lui Netanyahu, care a devenit premier în urmă cu 25 de ani, în 1996, reales apoi în post în 2009.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău