Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia cere SUA mai multe sancțiuni

  • 21 Iulie 2021 09:08
Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia cere SUA mai multe sancțiuni

Lidera în exil a opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat marți la Washington că le-a cerut liderilor americani sancțiuni înăsprite împotriva companiilor publice din țara sa pentru a le determina să renunțe la susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, notează AFP, potrivit Agerpres.

Opozanta, care afirmă că a câștigat alegerile prezidențiale de anul trecut și contestă victoria lui Aleksandr Lukașenko, considerate, de asemenea, "frauduloase" de Statele Unite, se află în capitala americană pentru o serie de întrevederi cu membri ai administrației Joe Biden, care a promis să intensifice presiunea asupra Minskului.

Ea a explicat ca i-a prezentat luni șefului diplomației americane, Antony Blinken, o listă de companii, în special întreprinderi publice din domeniul petrolului, lemnului și oțelului, despre care a spus ca ar trebui să fie vizate de sancțiuni țintite.

"Doar belarușii înșiși pot conduce țara spre schimbări democratice, dar sperăm la o participare americană activă, și nu doar simbolică", a menționat ea în cursul unei mese rotunde, organizată de Asociația corespondenților la Departamentul de Stat al SUA.

"Președintele Biden vorbește despre o confruntare la nivel mondial între autocrații și democrații. În acest moment, linia de front a acestei lupte se află în Belarus. În calitate de campioni ai democrației, Statele Unite pot ajuta ca lucrurile să avanseze", a insistat Svetlana Tihanovskaia.

În opinia ei, sancțiuni înăsprite ar împinge companiile publice "să înțeleagă că Lukașenko este terminat" și că "trebuie să aleagă să se alăture unei țări noi și transparente".

"Majoritatea companiilor străine se tem în primul rând de sancțiuni americane, și chiar amenințarea cu noi sancțiuni, europene sau americane, poate influența comportamentul lui Lukașenko", a subliniat ea. "El devine tot mai crud și recurge din ce în ce mai mult la violență, dar aceasta este doar o manifestare a slăbiciunii sale", a mai afirmat opozanta.

Svetlana Tihanovskaia, intrată în politică după încarcerarea soțului ei, s-a refugiat în Lituania după ce a afirmat ca l-a învins pe președintele Lukașenko la alegerile din 9 august 2020, care au fost urmate de uriașe proteste prodemocrație reprimate violent de putere.

"Este dificil de explicat oamenilor din țări democratice că nu conduc o mișcare de opoziție, pentru că suntem majoritari", a spus ea. "Chiar dacă Tihanovskaia ar urma să dispară într-o zi dintr-un motiv sau altul, această revoltă, această mișcare va continua", a dat ea asigurări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
11
Wed
12
Thu
9
Fri
7
Sat
8
Arhivă Radio Chișinău