Oportunitățile acordului de liber schimb cu UE, discutate la a treia ediție a Forumului de business al UE

  • 07 Decembrie 2016 14:22
Oportunitățile acordului de liber schimb cu UE, discutate la a treia ediție a Forumului de business al UE

Antreprenorii din Moldova beneficiază din plin de prevederile Acordului de liber schimb, aprofundat și cuprinzător cu UE (DCFTA). În doi ani de când Moldova are Zonă de comerț liber cu Uniunea Europeană, piața europeană a devenit cea mai importantă pentru exportul din Moldova.

În același timp, antreprenorii moldoveni pot accesa tot mai multe proiecte europene pentru a-și dezvolta afacerile. Astfel de teme sunt abordate în cadrul celei de-a treia ediții a Forumului de business cu genericul „Uniunea Europeană pentru business-ul din Republica Moldova”, transmite IPN.

Urszula Pallasz de la Delegația UE la Chișinău a menționat că motivul organizării Forumului de business îl reprezintă necesitatea de comunicare între oamenii de afaceri din țară, dar și crearea de noi relații și de familiarizare cu proiectele UE. „Vedem că la eveniment participă mai multe femei, ceea ce înseamnă că business-ul din Moldova are față feminină, și acest lucru este lăudabil”, a spus reprezentanta Delegației UE.

Urszula Pallasz a adăugat că implementarea DCFTA în Moldova va ajuta la consolidarea instituțiilor și la modernizarea țării, în special a aspectelor care țin de mediul de afaceri. „Suntem convinși că din aplicarea DCFTA va rezulta un sistem unic și simplificat de reguli care vor facilita dezvoltarea mediului de afaceri”, a menționat reprezentanta Delegației UE.

Angela Susan, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, a declarat că în cei doi ani de aplicare a DCFTA, Uniunea Europeană a demonstrat întreprinzătorilor moldoveni că este nu doar un partener de apreciat, dar și stabil, și previzibil. Ponderea exporturilor moldovenești spre UE a atins o cotă de 63%. 1050 de companii din Moldova își exportă produsele pe piețele din UE.

Conducătorul unei gospodării agricole din raionul Șoldănești, Gheorghe Strelciuc, prezent la eveniment, a menționat că are cunoscuți în România, Germania sau Polonia care doresc să investească în Republica Moldova, dar consideră că este foarte riscant. „Toți cei care doresc să investească în Moldova, mai întâi măsoară de șapte ori, apoi taie”, a subliniat bărbatul. În opinia sa, mai este mult de muncit ca antreprenorii moldoveni să-și schimbe mentalitatea și să nu mai activeze atunci când nu au profit. Antreprenorul a adăugat că pentru tinerii oameni de afaceri este mai complicat de activat căci aceștia au probleme mai mari când doresc să acceseze resurse financiare.

Stela Chiriac, administratoarea unei întreprinderi care produce brichete din biomasă, a spus că oamenii de afaceri au multă nevoie de consultanță în domeniul marketing-ului, să cunoască cum să-și dezvolte afacerea. Pentru a moderniza tehnologiile și utilajele, întreprinderea Stelei Chiriac are nevoie de circa 100 de mii de euro.

În cadrul evenimentului a fost lansată și ediția în limba română a platformei web EU4Business, destinată statelor Parteneriatului Estic. Pe acest portal vor fi publicate informațiile despre proiectele europene și sprijinul acordat, istorii de succes și agenda platformei EU4Business, adică tot felul de seminare, evenimente de consultanță și traning-uri de care vor putea beneficia antreprenorii interesați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău