OPINIILE experților | De ce cei mai mulți alegători din R.Moldova l-au votat pe Klaus Iohannis. „Concurenții electorali parcă nu au fost interesați de voturile moldovenilor”
-
11 Noiembrie 2019 12:46
Cetățenii români din Republica Moldova au mers masiv la vot pentru a alege președintele României, inclusiv pentru faptul că procesul a durat trei zile. Analiștii de la Chișinău remarcă faptul că această campanie electorală a fost una mai puțin dramatică, iar politicienii nu au prezentat prea multe programe pentru Republica Moldova.
În România, campania electorală pentru alegerile prezidențiale nu a fost una foarte activă, însă oricum numărul românilor din diaspora care au votat, a fost mult mai mare. Acest lucru se datorează inclusiv bunei organizări, care a permis votul în afara țării timp de trei zile, consideră analistul Nicolae Negru.
„Concurenții electorali parcă nu au fost interesați de voturile din R. Moldova de data aceasta. Pentru că chiar la europarlamentare mai mulți candidați au venit la Chișinău, au mers, la posturi de radio, de televiziune. Trebuie să remarcăm că și peste Prut s-a remarcat o campanie nu prea intensă, a fost o campanie relaxată. A lipsit dramatismul care era caracteristic unei campanii electorale”, a afirmat Nicolae Negru.
Analistul politic Veaceslav Berbeca își explică opțiunile electorale ale alegătorilor români din Republica Moldova prin faptul că unii candidați erau foarte cunoscuți, în timp ce alții nu au avut trecere la Chișinău nici în celelalte scrutine.
„Cea mai mare partea alegătorilor a votat cu Klaus Iohannis pentru că el este actualul președinte și R. Moldova votează, de obicei, cu cei care se află la putere. El este aici și cel mai cunoscut politician în R. Moldova și nu a făcut acțiuni care l-ar fi pus într-o umbră proastă în R. Moldova. Candidații PSD nu au stat niciodată bine în R. Moldova. Ceilalți candidați au luat mai puține voturi pentru că nu sunt atât de cunoscuți aici”, a subliniat Veaceslav Berbeca.
La alegerile pentru președintele României în Republica Moldova au fost deschise 37 de secții de votare. Pentru prima dată, românii din diaspora au putut vota trei zile consecutiv.