OPINIILE comentatorilor politici | R.Moldova se îndreaptă spre o majoritate parlamentară formată din socialiști și democrați

  • 07 Iunie 2019 12:46
OPINIILE comentatorilor politici | R.Moldova se îndreaptă spre o majoritate parlamentară formată din socialiști și democrați

După discuțiile care au avut loc între principalele partide parlamentare, unii comentatori politici cotează cu cele mai multe șanse o alianță dintre Partidul Democrat și cel al Socialiștilor, în defavoarea unei înțelegeri cu Blocul ACUM.

La etapa actuală, cel mai probabil, Republica Moldova se îndreaptă spre o majoritate parlamentară formată din socialiști și democrați, consideră comentatorul politic, Nicolae Negru. El crede că această înțelegere ar fi fost influențată de vicepremierul rus, Dmitri Kozak, care a fost într-o vizită în R. Moldova la începutul acestei săptămâni.

„Probabil atunci când a venit vicepremierul rus Dmitri Kozak și s-a întâlnit cu liderul PD, Vlad Plahotniuc, o fi bătut palma, s-au înțeles despre anumite lucruri. Moscova, desigur că a pus anumite condiții, să fie respectate interesele ei. Din comportamentul socialiștilor, se vede că ei au pierdut interesul pentru relațiile cu blocul ACUM. Agitația, fervoarea cu care blocul ACUM încearcă să câștige simpatia PSRM se arată a fi în zadar: ieri i-au așteptat, azi i-au așteptat și socialiștii nu vin la întâlnire”, consideră Nicolae Negru. 

Și analistul politic Anatol Țăranu cotează cu mai multe șanse o alianță PSRM-PDM. În opinia sa, principala intrigă constă în cât vor ceda democrații socialiștilor.

„Noi avem două variante: sau socialiștii vor face alianță cu blocul ACUM sau socialiștii vor face alianță cu democrații. Luând în considerație faptul că blocul ACUM a pierdut foarte mult și a înaintat și condiții care sunt mai puțin acceptabile pentru socialiști, eu cred că cea mai mare probabilitate este că va exista o alianță între democrați și socialiști, iar alianța PSRM cu ACUM este mai puțin probabilă. Intriga principală este cât de mult vor ceda democrații socialiștilor în condițiilor constituirii majorității parlamentare și a unui guvern”, a afirmat Anatol Țăranu.

Curtea Constituțională urmează să clarifice când expiră termenul limită pentru dizolvarea Parlamentului dacă nu-și reia activitatea, pe 9 sau 21 iunie, dar judecătorii încă nu s-au pronunțat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău