OPINII despre sesizarea PD la Curtea Constituțională | Este mai mult una de ordin tactic, pentru a face presiuni pe viitorii parteneri de negocieri

  • 01 Martie 2019 14:05
OPINII despre sesizarea PD la Curtea Constituțională | Este mai mult una de ordin tactic, pentru a face presiuni pe viitorii parteneri de negocieri

Sesizarea depusă de Partidul Democrat la Curtea Constituțională cu privire la împuternicirile Guvernului, urmărește să facă presiuni pe viitorii parteneri de negocieri în vederea creării unei majorități parlamentare. Potrivit experților, aceasta nu are niciun temei juridic, în timp ce PD susține că a sesizat Curtea pentru a cere o precizare exactă - ce împuterniciri are Guvernul după alegeri, pentru a evita o posibilă instabilitate instituțională.

Sesizarea depusă joi la Curtea Constituțională de către deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, are ca scop obținerea unor explicații în vederea evitării riscului ca Republica Moldova să fie aruncată în haos, în cazul în care nu se va reuși învestirea unui nou Guvern, a explicat vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari.

Pe de altă parte, fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochesu, afirmă că legea supremă stabilește foarte clar care sunt împuternicirile Guvernului, odată cu formarea unui nou Parlament. Potrivit lui Nicolae Osmochescu, este inacceptabil să fie solicitate împuterniciri sporite pentru Executiv în perioada în care este format viitorul Cabinet de Miniștri.

Referințele la diferite situații de excepție, la haos și așa mai departe, nu au nicio justificare. Nu poate un Guvern, al cărui mandat a expirat și în perioada în care se așteaptă investirea unui nou Guvern, să fie înzestrat cu împuterniciri suplimentare, susține fostul judecător la Curtea Constituțională. 

În același timp, analistul politic Ion Tăbârță consideră că sesizarea depusă de PDM este mai mult una de ordin tactic, pentru a face presiuni pe viitorii parteneri de negocieri ai Partidului Democrat în vederea creării unei majorități parlamentare.

”Este un mesaj pe care PDM încearcă să-l transmită celorlalte formațiuni că nu se teme de alegeri anticipate, că poate merge la aceste anticipate și pregătește terenul constituțional pentru cazul unei crize politice prelungite legate de imposibilitatea formării Guvernului”, a afrmat Ion Tăbârță.

Partidul Democrat a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cere interpretarea a patru articole din legea fundamentală în care întreabă dacă,în cazul instituirii unui vid de putere, Guvernul în exercițiupoate să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor, pentru a asigura o continuitate a puterii în stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău