Opinie | Ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București, care se va desfășura săptămâna aceasta, este un pas important spre acțiuni concrete

  • 07 Februarie 2022 12:14
Opinie | Ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București, care se va desfășura săptămâna aceasta, este un pas important spre acțiuni concrete

Ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București care se va desfășura săptămâna aceasta este un pas important spre acțiuni concrete, consideră unii comentatori. La această reuniune a Cabinetelor de Miniștri din cele două state se vor semna acorduri importante, inclusiv Acordul de finanțare nerambursabilă de 100 de milioane de euro pe care România o va acorda Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Prim-miniștrii și miniștrii Republicii Moldova și României se vor reuni vineri la Chișinău într-o ședință comună. Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, președinta Maia Sandu spune că aceasta este o ocazie extraordinară de a implementa proiecte comune în Republica Moldova și România.

„Un acord foarte important pe agenda ședinței Guvernelor este un nou pod peste Prut, la Ungheni, o  cale de comunicare de o deosebită importanță, care va facilitatea mobilitatea, schimburile comerciale, dar va fi și o sursă de locuri de muncă. Un alt program, extrem de important este asistența financiară de 100 de milioane de euro, o mare parte din care va fi folosită pentru dezvoltarea satelor și orașelor noastre, pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare, reabilitarea instituțiilor culturale și educaționale. Pe agendă se găsește încă un acord important privind eliminarea tarifelor de roaming pentru telefonie mobilă”.

Comentatorul politic Nicolae Negru privește această reuniune a guvernelor de la București și Chișinău ca pe un pas important pentru începerea a faptelor concrete.

„Cred că această ședință comună a Guvernelor trebuie să stabilească acțiunile concrete, imediate, finanțările necesare pentru realizarea foii de parcurs semnată în prezența președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu la București.  De la această ședință a Guvernelor eu aștept ca lucrurile să se miște din loc. Ar fi un pas practic, lucruri concrete. Până acum s-a vorbit despre priorități, unde vom ajunge, acum să vedem acțiuni practice fixate în această ședință comună de Guverne”.

Prima ședința comună a Guvernelor României și Rep. Moldova a avut loc la Iași, în data de 3 martie, 2012. Ulterior au mai avut loc ședințe comune la Neptun, în 2015 și la Piatra Neamț în 2017. Cele două guverne s-au mai reunit într-o ședință comună și la București, în 2018.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău