Opinii | Scrutinul din Găgăuzia în urma căruia candidații susținuți de PSRM și Partidul Șor s-au clasat pe primele poziții, nu este încurajator pentru Chișinău

  • 01 Mai 2023 12:34
Opinii | Scrutinul din Găgăuzia în urma căruia candidații susținuți de PSRM și Partidul Șor s-au clasat pe primele poziții, nu este încurajator pentru Chișinău

Scrutinul din Găgăuzia, în urma căruia candidații susținuți de PSRM și Partidul Șor s-au clasat pe primele poziții, nu este încurajator pentru Chișinău, în condițiile în care locurile de frunte sunt ocupate de cei mai înflăcărați promotori ai Federației Ruse în Rep. Moldova, sunt de părere unii analiști. Totodată, calificarea în turul doi de scrutin a candidatei Partidului Șor este un semnal pentru guvernare, și în general pentru vectorul pro european al Rep. Moldova, întrucât această formațiune prinde teren, mai sugerează unele voci, transmite Radio Chișinău.

Rezultatul primului tur al scrutinului din regiunea autonomă găgăuză nu este nici pe departe încurajator pentru Chișinău, locurile de frunte fiind ocupate de cei mai aprigi promotori ai Federației Ruse în Rep. Moldova. Astfel, acest rezultat trebuie să pună pe gânduri autoritățile centrale, a declarat într-un interviu la Radio Chișinău, analistul Ion Tăbârță, întrebat despre care ar putea fi relația celui care va câștiga scrutinul din Găgăuzia cu Guvernul de la Chișinău.

Atât domnul Uzun, cât și doamna Guțul vor fi niște candidați complicați pentru Guvernul de la Chișinău. Guvernul va trebuie să știe cum va gestiona  această relație, dar și cu teritoriul autonom Găgăuzia. Cu atât mai mult că doamna Guțul, cel puțin în prima fază, va fi doar o unealtă în politica promovată de Ilan Șor. Va fi vocea lui Ilan Șor în Guvernul Rep. Moldova”, a declarat Tăbârță.

Cea mai mare surpriză a alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii autonome este calificarea în turul doi de scrutin a Evgheniei Guțul, întrucât ea este o persoană necunoscută în regiune, a subliniat analistul Veaceslav Berbeca. Candidata Partidului Șor, sprijinită de Federația Rusă, a reușit să acumuleze acest scor, profitând de situația social-economică din țară și promisiunilor electorale foarte generoase, a mai sugerat comentatorul.

„Pentru Partidul Șor este un rezultat foarte mare din două perspective. În primul rând, pentru că a trecut în turul doi și are șanse foarte mare să câștige. Vom vedea, nu mă lansez în a face anumite pronosticuri. În al doilea rând, ei au reușit să iasă din izolarea de care ei s-au cramponat și în care s-au aflat până acum, mă refer la raionul Orhei. Ei deja au depășit limitele astea teritorial administrative și au reușit să obțină un scor bun în UTA Găgăuzia. Eu cred că este un semnal și pentru guvernarea actuală și în general pentru vectorul pro european al Rep. Moldova, întrucât acest partid prinde teren. Știe unde să facă campanie, face campanie în zonele astea pro ruse”, a menționat Berbeca.

Totodată, comentatorul a precizat că cetățenilor din Găgăuzia nu li s-a comunicat eficient despre proiectele europene implementate în regiune. La fel, o amprentă a fost lăsată și de propaganda rusească și de acțiunile de dezinformare.

Conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală de la Comrat, în turul doi al alegerilor pentru funcția de guvernator al regiunii autonome, se vor duela Grigori Uzun, pentru care au votat 14849 de alegători, și Evghenia Guțul care a acumulat cu 13 voturi mai puține. În primul tur al alegerilor au participat puțin peste 57 de mii de cetățeni cu drept de vot ceea ce constituie o rată de prezență la urne de 57,8 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău