Opinii | Reuniunea trilaterală România - R. Moldova - Ucraina este de importanță majoră pentru securitatea și dezvoltarea economică a regiunii

  • 14 Aprilie 2023 13:42
Opinii | Reuniunea trilaterală România - R. Moldova - Ucraina este de importanță majoră pentru securitatea și dezvoltarea economică a regiunii

Reuniunea trilaterală România- Republica Moldova – Ucraina care a avut loc, ieri, este de importanță majoră pentru securitatea și dezvoltarea economică a regiunii, pe fundalul războiului declanșat de Rusia împotriva statului ucrainean, consideră analiști politici de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Pe durata ultimilor 30 de ani, relațiile între România, R.Moldova și Ucraina au fost influențate de Moscova și din această cauză nu au atins nivelul cuvenit, a menționat pentru Radio Chișinău comentatorul politic Nicolae Negru. Acum, cele trei state s-au reunit la București pentru a rezolva împreună problemele care s-au acumulat între timp. Nicolae Negru.

Prima problemă este legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar și împotriva Republicii Moldova. Această agresiune e periculoasă pentru stabilitatea statului și pentru existența statului Rep. Moldova. România încearcă să ajute și Ucraina, și Rep. Moldova să-și mențină suveranitatea, independența și integritatea teritorială în fața agresiunii Ruse. Desigur că este vorba și de cooperare pe plan politic, economic și pe planul infrastructurii în special, pentru că este foarte important ca posibilitățile de tranzit și transport între aceste trei state să fie dezvoltate. Sunt diferite domenii în care trebuie să coopereze aceste state, inclusiv energia și cultura care ne leagă.”, a declarat Nicolae Negru.      

Întâlnirea trilaterală de la București este un format foarte important care are scopuri clare ce țin de securitate, dezvoltare economică, energie, a subliniat, la rândul său, analistul politic, Veaceslav Berbeca. În opinia sa, trilaterala de la București poate avea leagătură și cu reuniunea Comunității Politice Europene care va avea loc la 1 iunie în Republica Moldova:

Evident că este o întâlnire foarte importantă, pentru că trei state care sunt vecine și care au foarte multe lucruri în comun au creat o platformă, unde discută probleme importante pentru securitatea lor, dezvoltarea lor economică, probleme de ordin energetic și în general este vorba despre securitatea în zona Mării Negre. Întâlnirea reiterează în primul rând atitudinea acestor trei state față de războiul pe care îl duce Federația Rusă împotriva Ucrainei. În același timp, cred că această discuție poate să fie legată și cu evenimentul care va avea loc la Chișinău cu Comunitatea politică Europeană”, a spus Veaceslav Berbeca.

Întâlnirea din 13 aprilie de la București a fost cea de-a doua reuniunea a formatului trilateral Republica Moldova – România – Ucraina. Prima reuniunea a avut loc în septembrie anul trecut, la Odessa, unde a fost stabilit formatul de dialog trilateral pentru a discuta și coordona cooperarea în domenii de importanță majoră pentru Republica Moldova, România și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău