Opinii | Relațiile R. Moldova cu UE devin mai profunde în ceea ce privește asigurarea securității și denotă sprijin în vederea creșterii reacțiilor rapide ale autorităților la riscuri și amenințări

  • 02 Octombrie 2023 13:11
Opinii | Relațiile R. Moldova cu UE devin mai profunde în ceea ce privește asigurarea securității și denotă sprijin în vederea creșterii reacțiilor rapide ale autorităților la riscuri și amenințări

Recenta vizită a șefului diplomației europene Josep Borrell la Chișinău și semnarea acordului privind statutul Misiunii de Parteneriat arată, în opinia experților, că relațiile Rep. Moldova cu UE devin mai profunde în ceea ce privește asigurarea securității și denotă sprijin în vederea creșterii reacțiilor rapide ale autorităților la riscuri și amenințări. Totodată, alți analiști spun că suportul instituțiilor europene va permite creșterea viitoarei generații de cadre ale sistemului de securitate și judiciar din Rep. Moldova care vor putea sprijini lupta împotriva consecințelor războiului hibrid, transmite Radio Chișinău.

Analistul român, Mihai Isac spune că acordul semnat la finele săptămânii trecute la Chișinău privind statutul Misiunii de Parteneriat ar însemna oferirea unor capacități tehnice, inclusiv în războiul cibernetic, precum și fonduri alocate pentru crearea unei infrastructuri adecvate.

„Dar, în acest context, sprijinul UE se dorește de a fi la vârful ierbii, cum se spune, pentru a permite creșterea viitoarei generații de funcționari, de cadre ale sistemului de securitate și judiciar din Rep. Moldova care pot sprijini această luptă împotriva consecințelor războiului hibrid”, a spus Isac.

Acest acord vine să adâncească relațiile Rep. Moldova cu UE în ceea ce privește asigurarea securității, în special prin prisma capacitării tehnice și va permite creșterea reacțiilor rapide ale autorităților la riscuri și amenințări, a subliniat expertul în apărare, Andrei Curăraru.

„În același timp, înțeleg că vizita neanunțată la Chișinău este legată de turneul neanunțat care a început la Odessa. Cred că se evidențiază posibilitatea privind cooperarea transfrontalieră inclusiv pe riscuri ce țin de contrabandă, trafic de ființe umane și alte aspecte relevante atât pentru partea europeană, cât pentru Ucraina și Rep. Moldova”, a declarat Curăraru.

Amintim că Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și Ministrul de Interne, Adrian Efros, au semnat pe 29 septembrie, la Chișinău Acordul privind statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova. 

Semnarea Acordului respectiv stabilește oficial statutul legal al Misiunii de parteneriat în Rep. Moldova, în conformitate cu Convenția de la Viena pentru relații diplomatice din 1961.

Misiunea se concentrează pe creșterea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în lupta împotriva amenințărilor hibride.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău