OPINII | Poziționarea PD „pro Moldova” reprezintă recunoașterea eșuării dialogului cu UE și afirmării ca formațiune pro-europeană

  • 17 Septembrie 2018 13:44
OPINII | Poziționarea PD „pro Moldova” reprezintă recunoașterea eșuării dialogului cu UE și afirmării ca formațiune pro-europeană

Decizia Partidului Democrat de a se poziționa ca formațiune „pro Moldova” reprezintă recunoașterea eșuării dialogului cu Uniunea Europeană și a încercărilor de a se afirma ca o formațiune pro-europeană, consideră unii analiști politici.

Aceștia nu exclud nici faptul că decizia democraților ar putea constitui și o posibilă repoziționare după alegerile parlamentare când ar putea participa la crearea unei coaliții de centru-stânga. În același timp, alți experți, dar și fruntași ai PDM susțin că formațiunea va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova. 

Anunțul făcut de liderul democrat Vlad Plahotniuc privind decizia PDM de a se poziționaca formațiune Pentru Moldova nu înseamnă renunțarea la cursul proeuropean, au comentat mai mulți fruntași ai partidului. De aceeași părere este și analistul Petru Bogatu, care consideră că decizia PDM ține de alegerile parlamentare și nu de cursul geopolitic al Republicii Moldova.

„Acest nou slogan nu înseamnă deloc renunțarea la obiectivul integrării europene. Cred că este, de fapt, o manevră electorală. Partidul de guvernământ încearcă să le demonstreze alegătorilor că este formațiunea care pune accent pe interesele cetățeanului”, spune Petru Bogatu.

Pe de altă parte, observatorul politic Nicolae Negru atrage atenție că în discursul său de după Consiliul Politic Național, Vlad Plahotniuc nu a vorbit nimic despre Uniunea Europeană, Acordul de Asociere, etc. El consideră că decizia PDM a fost determinată de suspendarea Acordului macrofinanciar din partea UE, după invalidarea alegerilor din Chișinău și că prin această decizie, partidul de guvernare recunoaște că nu s-a putut manifesta ca o formațiune pro-europeană.

„În felul acesta Dl Plahotniuc își recunoaște înfrângerea, pentru că încerca să ne convingă că PDM-ul va fi un înlocuitor mai bun al PLDM-ului ca partid pro-european pe scena politică din Republica Moldova”, atenționează Nicolae Negru.

Această opinie este împărtășită și de analistul Ion Tăbârță, care nu exclude că reorientarea PDM ar însemna și pregătirea pentru o coaliție de centru-stânga după parlamentarele din februarie 2019.

„PDM își pregătește anumite rezerve politice, deoarece, după cum se pare, o coaliție cu partidele pro-europene este puțin probabilă. De aceea, când va avea loc resetarea puterii politice, se ia în calcul o coaliție cu Partidul Socialiștilor și, în mod special cu Partidul Șor, care la moment, deși nu se declară, este principalul aliat al Partidului Democrat”.

Amintim că liderii Partidului Democrat au început să vorbească despre necesitatea unor proiecte în favoarea cetățenilor, nu neapărat convenite cu partenerii internaționali, imediat după ce Bruxelles-ul a decis suspendarea acordului macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro din cauza derapajelor antidemocratice de la Chișinău.

Săptămâna trecută, doi influenți diplomați occidentali – ambasadorul Statelor Unite și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău s-au arătat îngrijorați față de evoluția reformelor democratice în Republica Moldova, considerând că acestea stagnează sau chiar sunt în regres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
0
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău