OPINII | Nu este exclus că PD și PSRM au bătut palma, iar Igor Dodon doar mimează tratativele, de fapt, bazele coaliției fiind stabilite

  • 27 Martie 2019 13:52
OPINII | Nu este exclus că PD și PSRM au bătut palma, iar Igor Dodon doar mimează tratativele, de fapt, bazele coaliției fiind stabilite

Discuțiile pe care le-a avut ieri președintele Igor Dodon cu partidele politice în vederea formării unei coaliții au fost o mimare a negocierilor, consideră comentatorii politici. Ei cred că, deja, ar fi pusă baza unei coaliții de guvernare între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat.

Deși la Chișinău au avut loc primele discuții între partidele parlamentare și președintele Igor Dodon în vederea formării unei majorități parlamentare, adevăratele negocieri încă nu au început, consideră comentatorul politic, Vlad Țurcanu. Fostul consilier prezidențial crede că partidele politice care au luat cele mai multe mandate la alegeri, deocamdată cercetează posibilitățile:

„În continuare, cele trei grupuri parlamentare importante tatonează terenul și nu s-au identificat încă niciun fel de capete de negociere, care ar putea să se constituie într-o majoritate parlamentară și ulterior într-un Guvern. Fiecare dintre cele trei grupuri parlamentare importante, dintre care două colaborează între ele și asta s-a văzut și după vizitele de ieri, PD și PSRM, încearcă să-și promoveze propriile lor agende în ideea că vor impresiona electoratul pe partea artistică. Negocieri adevărate încă nu au început și cum se zice în sport: încă se joacă”. 

Crearea unei alianței în spatele cortinei dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat nu este exclusă nici de analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca:

Nu este exclus că de fapt, PD și PSRM au bătut palma, iar tot ce a înscenat Dodon este de fapt o încercare de a arăta că se poartă tratative, dar de fapt bazele coaliției sunt stabilite. PD și PSRM au colaborat foarte mult și nu este exclus că există o înțelegere, dar nu se știe dacă s-au împărțit funcțiile între ei(...)Ceea ce a făcut ieri blocul ACUM a fost o mișcare tactică, într-un context politic, pentru că au fost des acuzați că încearcă să se eschiveze de a participa la guvernare, nu vor să creeze alianțe”. 

La Chișinău, liderii celor trei partide politice care au obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare au discutat cu șeful statului despre identificarea unei majorități. Toate grupurile politice se declară împotriva alegerilor anticipate dar, deocamdată, susțin că nu au început discuții pentru formarea unei alianțe. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău