Opinii | Noua Strategie a Securității Naționale, adoptată de Parlamentul R. Moldova, este un document oportun în contextul geopolitic actual, care corespunde realităților și definește clar riscurile și amenințările

  • 18 Decembrie 2023 15:01
Opinii | Noua Strategie a Securității Naționale, adoptată de Parlamentul R. Moldova, este un document oportun în contextul geopolitic actual, care corespunde realităților și definește clar riscurile și amenințările

Noua Strategie a Securității Naționale, adoptată recent de Parlamentul Rep. Moldova, este un document oportun în contextul geopolitic actual, care corespunde realităților și definește clar riscurile și amenințările, apreciază analiștii politici. Documentul constată că în prezent mediul regional de securitate este cel mai periculos de la obținerea independenței, iar din cauza acțiunilor ostile ale Rusiei, un imperativ strategic este consolidarea accelerată a capacităților sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

După 12 ani de la precedenta strategie de securitate, situația s-a schimbat pe plan internațional și intern. Astfel, adoptarea unui nou document este oportună, consideră expertul politic, Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM. El mai atenționează că, în contextul actual, strategiile de securitate ar trebui să fie de scurtă durată, pentru ca riscurile să fie privite pragmatic și anihilate.

„Din punct de vedere geopolitic Rep. Moldova a devenit un spațiu de interes al Uniunii Europene și se îndepărtează de Federația Rusă. La bază au stat interesele naționale de securitate, unele dintre care le-am formulat și eu din 2007. Cel mai important este că au fost definite care sunt riscurile și care amenințările, vulnerabilitățile la adresa securității naționale a Rep. Moldova și s-a încercat identificarea unor mecanisme de tranșare, depășire a cestora, deși într-un mod mai timid, pentru că s-a înțeles că acest document este viziunea președintelui Rep. Moldova și a partidului de guvernământ”, a menționat Juc.

Este un document bun, apreciază și analistul Ion Tăbârță, în contextul în care mediul regional de securitate este într-o permanentă schimbare. Strategia definește primul pericol la adresa securității statului, care este politica agresivă a Federației Ruse  împotriva Rep. Moldova, dar și a ordinii, stabilității și a păcii în relațiile internaționale. Al doilea pericol este corupția înrădăcinată în Rep. Moldova:

„Noi avem nevoie de un document care să corespundă cerințelor pentru un astfel de act, pentru că documentele de până acum, în special cel din 2008, era unul rupt de la realitate, inclusiv cel din 2012 nu neapărat corespundea întocmai, pentru că se referă la statutul de neutralitate, dar neutralitatea este clar, nu este un concept, nu este un instrument care să îți garanteze securitatea, care să îți asigure securitatea. Merită să menționăm că documentul nu pornește de la falsa abordare că neutralitatea ne protejează”, a declarat Tăbârță.

Strategia securității naționale a Republicii Moldova a fost adoptată la finalul săptămânii trecute. Noua Strategie are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara riscurile la adresa securității naționale, precum și de a asigura procesul de integrare europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău