OPINII: La 100 de zile ale Guvernului Chicu, fraudele în R.Moldova au fost reluate

  • 28 Februarie 2020 08:47
OPINII: La 100 de zile ale Guvernului Chicu, fraudele în R.Moldova au fost reluate

La 100 de zile de la venirea în funcție a Cabinetului de Miniștri condus de către premierul Ion Chicu schemele de fraudă din Republica Moldova, stopate pentru puțin timp, au revenit. Opinia este susținută de către Veaceslav Negruța, ex-ministru al finanțelor, Rosian Vasiloi, ex-șef al poliției de frontieră, și de către Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor, informează IPN.

Fostul șef al Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi spune că în perioada de 100 de zile nu a văzut nicio evoluție, nu s-a făcut nimic nou, decât doar acele acțiuni care au continuitate și sunt sprijinite de partenerii internaționali.

„O parte din oameni au revenit în funcții. Cei care au plecat în concedii de paternitate, după 5 decembrie, când am plecat din sistem, au revenit. Unii s-au transferat de la nord la vest, alții de la vest la nord. Unii și-au numit apropiații în funcții cheie”, a declarat Rosian Vasiloi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor afirmă că monopolul de la Metalferos, care a fost eliminat doar pentru o lună de zile, a revenit.

„O lună în urmă am fost invitați la prim-ministru Ion Chicu pentru a discuta despre problemele legate de afaceri, problemele din sector. A venit presa afiliată socialiștilor, ne-a filmat, ne-a fotografiat. Cu asta s-a încheiat întâlnirea și s-a arătat o întâlnire productivă. Nu s-a schimbat nimic. Schemele se întorc înapoi, se întăresc. Persoanele care au fost slugile PDM acum sunt la socialiști. Aceiași polițiști care acopereau diferite scheme au revenit în funcții și sunt avansați”, a adăugat Valentin Eșanu.

Expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruța, ex-ministru al finanțelor, menționează că de la preluarea fotoliului de prim-ministru de către PSRM, lucrurile din țară s-au schimbat, dar nu spre bine.

„Schimbările care au existat în luna iunie al anului 2019, demonopolizarea, dezoligarhizarea, în ultimele 100 de zile au fost anihilate și s-a pornit procesul invers. S-a reușit izolarea Republicii Moldova, dacă vorbim pe partea de dialog extern. Acum, în ultimele 100 de zile avem o izolare și nu este vorba doar de componenta financiară. Avem ca rezultat un nou coordonator al schemelor în persoana președintelui care au existat până luna iunie 2019”, a precizat Veaceslav Negruța.

Cât despre revenirea schemelor de la Metalferos, Valentin Eșanu afirmă că banii care se fură în prezent, ajung în buzunarul PSRM și PDM.

„La Metalferos monopolul a fost scos doar o lună, în prezent acesta a revenit. Se lucrează prin firme căpușe ale căror directori sunt oameni interpuși în persoana lui Vladimir Andronachi, Nicolae Pelin și Serghei Catana. În Parlament este coaliția PDM-PSRM. Ca să guvernezi, trebuie bani, trebuie să întreții partidele. Din banii de la Metalferos se plătesc o armată de foști polițiști care se ocupă neoficial de filare”, spune Valentin Eșanu.

Despre privatizarea Metalferos, Veaceslav Negruță declară că niciun investitor nu va prelua instituția dacă nu-i va fi asigurat monopolul. Expertul susține că în acest caz nu se cumpără afacerea, ci dreptul de a avea monopol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău