OPINII | Indiferent cine va câștiga în turul doi de scrutin, viitorul primar de Bălți va trebui să se asigure de susținere din partea Consiliului Municipal, care este controlat de Partidul Nostru

  • 22 Noiembrie 2021 12:56
OPINII | Indiferent cine va câștiga în turul doi de scrutin, viitorul primar de Bălți va trebui să se asigure de susținere din partea Consiliului Municipal, care este controlat de Partidul Nostru

Victoria Marinei Tauber de la Partidul „Șor” în alegerile de la Bălți se datorează campaniei sale electorale populiste, dar și situației în care a existat un dezinteres mare din partea alegătorilor față de scrutinul local, consideră analiștii solicitați de Radio Chișinău. Indiferent cine va câștiga în turul doi de scrutin – Marina Tauber sau independentul Nicolai Grigorișin – viitorul primar de Bălți va trebui să se asigure de susținere din partea Consiliului Municipal, care este controlat de formațiunea Partidul Nostru al fostului primar Renato Usatâi.

În alegerile locale noi din 21 noiembrie s-a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot din ultimii 14 ani – sub 33 la sută. Editorialistul Anatol Moraru de la portalul NordNews consideră că victoria Marinei Tauber, în primul tur, se datorează mesajelor sale populiste.

„S-a votat, în primul rând, etnic. În rândul doi, puținii care au venit la vot sunt exact oamenii care, de regulă, votează nu neapărat, să zicem, inconștient, dar pentru promisiuni, pentru viața bună. Ceea ce miră este că nimeni nu întreabă niciodată de unde vor veni banii pentru proiectele de dimensiuni aproape fantasmagorice ale candidatului Tauber”, a afirmat jurnalistul. 

Cât despre rezultatul modest al lui Nicolai Grigorișin, comentatorul politic Victor Ciobanu crede că acesta se datorează îndepărtării de Renato Usatîi. „Primarul actual Grigorișin, care s-a detașat de Usatîi, iată că a demonstrat că fără susținerea acestuia nu prea este eligibil, diferența fiind atât de mare – a acumulat doar 21% din sufragii. După mine jocul este deja făcut. Nu văd nici o șansă ca el să revină în turul doi având în vedere configurația celorlalte voturi care urmează (să fie date).”

Analiștii însă întrezăresc o problemă în cazul ambilor candidați care au acces în turul doi de scrutin – și anume lipsa suportului din partea Consiliului Municipal, unde umbrela politică o ține formațiunea Partidul Nostru. Lipsa unei susțineri i-ar putea servi drept scuză Marinei Tauber într-un eventual eșec în realizarea proiectelor promise, susține Anatol Moraru.

„Da, majoritatea în Consiliul Municipal aparține Partidului Nostru al lui Renato Usatâi și ar fi un fel de scuză pentru viitorul primar cu care ar putea să motiveze că toate promisiunile ei sunt, iată, blocate de acești consilieri. Nu este clar și în cazul în care – nu știu cum s-ar răsturna spectaculos rezultatele și Grigorișin ar ajunge primar de Bălți – în ce măsură ar fi și el susținut de foștii colegi”, a mai spus Anatol Moraru.
Comentatorul Victor Ciobanu consideră că în cazul unui eșec în realizarea ofertei electorale, alegătorii din Bălți ar putea să o taxeze pe Marina Tauber peste doi ani, la următoarele alegeri.

„Dacă va veni, așa cum a promis, cu mari investiții atunci vom considera că bălțenii au votat , într-un fel foarte pragmatic și foarte cinic, având în vedere că peste doi ani sunt alegerile locale. Și atunci e un fel de propunere făcută Marinei Tauber să realizeze cel puțin un proiect de genul Orheiland la Bălți. Dacă va reuși, atunci vor mai vedea bălțenii, în caz contrar – deja peste doi ani altfel vor cădea zarurile în acel scrutin electoral”, consideră analistul. 

Până în 2015, mun. Bălți a fost condus de primari de stânga. Acum șase ani, Renato Usatâi a câștigat detașat alegerile în „Capitala nordului”, la fel, făcând promisiuni populiste, multe dintre care nu au mai fost realizate. La 5 decembrie curent va fi pentru prima oară în ultimii 20 de ani când la Bălți se va organiza turul doi de scrutin pentru alegerea primarului. Până acum, toți primarii au fost aleși la Bălți din primul tur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău